MOFTURI DE… SFÂNT
PRETENTII…Înaltul prelat a cerut sã fie asternute pe pãmânt covoare sã nu îsi mânjeascã pantofii scumpi de praful Todirestiului si a poftit la mâncare bio!
SCANDALOS… Pretentiile PS Corneliu, Episcopul Husilor, atunci când vine vorba de sfintirile de biserici din judet – la care tot participã, pentru cã este un interes material la mijloc! – nu au limite. A demonstrat-o, în urmã cu câteva zile în comuna Todiresti, acolo unde a participat la sfintirea locului unei biserici. Oamenii din zonã s-au mobilizat pentru vizita Prea-Sfintitului si au bãgat mâna adânc în buzunare, pentru a strânge onorariul „cuvenit” Episcopului. Conform unor surse, suma plãtitã de parohia din Todiresti cãtre Episcopul Husilor a ajuns la 2.000 de euro, într-o zonã sãracã, pe care ambasadorul SUA a vizitat-o de curând tocmai din cauza lipsurilor existente acolo. Nu este o sumã foarte mare, având în vedere cã, în ultimii ani, Episcopul Corneliu a cerut pânã la 5.000 de euro, pentru a participa la astfel de sfintiri. „Este o regulã stiutã de toatã lumea. Dacã nu îi dai bani, nu vine. Initial i-am trimis la Episcopie 1.000 de euro, dar a spus cã nu e suficient, si atunci i-am mai dat 1.000 de euro, în total 2.000 de euro. A fost anul trecut la o altã sfintire si acolo a primit 3.500 de euro. Banii au fost plãtiti atunci de douã familii care munceau în strãinãtate”, sustine o sursã din Todiresti. În plus, asa cum ne-au obisnuit deja, PS Corneliu a avut cerinte extravagante pentru masa oficialã, astfel cã s-au adus bucãtari priceputi pentru a satisface cerintele culinare ale sefului preotilor din judetul Vaslui.
În total, credinciosii din Todiresti au trebuit sã strângã în jur de 10.000 de euro, pentru a-i face pe plac Episcopului Corneliu. Acesta a cerut sã fie puse covoare noi pe terenul pe care urma sã calce – pentru cã, nu-i asa?, diafanele picioare ale Prea-Sfintitului nu pot cãlca pe covoare „murdãrite” deja – în timp ce enoriasii au fost tinuti la distantã de gardurile Jandarmeriei. Înaltul prelat nu a vrut sã îsi mânjeascã pantofii scumpi de praful Todirestiului si nici sã îsi târâie straiele de mii de euroi prin noroi. Zeci de metri de traversã si câteva covoare mari au fost cumpãrate de enoriasii necãjiti din sat, pentru a fi tapetat terenul pe care urmã sã pãseascã episcopul. Mai mult, ca o mare vedetã ce este, PS Corneliu a avut pretentii ca dulciurile sã fie de casã din produse bio, la fel si mâncarea pe care a servit-o, de la aperitive si pânã ultimul fel. Ce a frapat pe toti cei prezenti? Faptul cã Episcopul are sofer personal si un aghiotant în sutanã, cel care trebuie sã-i deschidã usa si sã-i tinã la distantã pe enoriasii veniti sã-l atingã pe cel pe care ei îl considerã un sfânt.
DNA a început ancheta în cazul spãgilor de la sfintiri, însã procurorii anticoruptie s-au „împotmolit”
În ultimele zile ale anului 2014, procurorii DNA Iasi au descins la Episcopia Husilor, în cadrul anchetei pornite privind traficul de influentã si primirea de mitã si alte foloase necuvenite, de care s-ar face vinovat PS Corneliu, Episcopul Husilor. Conform unor citate în acel moment, Episcopul ar fi fost pus sã dea declaratii si lãmuriri asupra unor subiecte delicate, cum ar fi sumele de ordinul miilor si zecilor de mii de euro primite de la preoti, bani pe care slujitorii Domnului îi achitã ca un fel de taxã de protectie si pentru a primi sau rãmâne în anumite parohii. Ancheta avea la bazã o serie de date continute într-o scrisoare ajunsã la organele de anchetã, în care erau descrise mai multe afaceri care se petrec în interiorul Eparhiei Husilor, de care, se spunea, nu este strãin Episcopul Corneliu. Printre afacerile mentionate în scrisoare, se vorbea de modul în care terenurile Eparhiei ar fi ajuns în stãpânirea unei firme strãine, care urma sã monteze eoliene în judet si care ar fi dat, spuneau semnatarii scrisorii, în jur de 10.000 de euro spagã cãtre Episcopul Corneliu, pentru a le facilita accesul pe aceste terenuri. „În anul 2010, am fost obligati de Episcopul Corneliu ca parohiile din Episcopia Husilor sã contribuie cu suma de 600 lei fiecare pentru a cumpãra un microbuz de transport persoane, pentru scopuri misionare. Banii i-am predat tot la casieria Protopopiatului Fãlciu si nu am primit chitantã. Nu stiu ce s-a fãcut cu acei bani adunati de la toate parohiile din judet, peste 300, cãci nici în ziua de azi nu s-a mai cumpãrat acel microbuz”, reclamau unii preoti.