COMPETITIE… Încã o sãptãmânã de înscrieri la Olimpiada ONU, un proiect care urmãreste sã dezvolte spiritul civic al liceenilor si studentilor în privinta problemelor globale ce fac obiectul agendei 2030 a Organizatiei Natiunilor Unite. Victor Galeriu, elev la Liceul “Emil Racovitã” si membru al Asociatiei Tineretul ONU-Club Vaslui, îi felicitã pe cei care s-au înscris deja, iar pe cei care încã nu au fãcut-o îi îndeamnã sã nu rateze ocazia, mai ales cã termenul limitã de trimitere a aplicatiilor a fost prelungit pânã pe 6 mai. “Momentan, nu stim numãrul exact al liceenilor din Vaslui care participã, pentru cã înscrierile nu s-au terminat, s-a prelungit perioada de trimitere a aplicatilor. În plus, de organizare se ocupã Asociatia Tineretul ONU – Filiala Iasi. Din punctul meu de vedere, ca fost participant, este cel mai bun program pentru tinerii lideri din România, o oportunitate unicã ce meritã trãitã! Te învatã sã fii un lider al comunitãtii tale si sã schimbi lumea din jurul tãu. Recomand tuturor tinerilor sã participe la aceasta olimpiadã, mi-a oferit multe oportunitãti si mi-a deschis o poartã numitã voluntariat”, a explicat tânãrul.
Victor a participat la editia trecutã a olimpiadei, care a avut ca temã “Accesul educatiei în zonele rurale”. Pentru aceastã problemã, una dintre solutiile gãsite de el a fost urmãtoarea: “Un program de reeducare pentru pãrintii analfabeti care sã scadã rata de abandon scolar, un program de educare a copiilor rromi si schimbãri în administratia publicã si scolarã, mai precis: mai multi profesori experimentati, de calitate si mai putini politicieni corupti”. Victor este si cel datoritã cãruia astãzi existã clubul in Vaslui. În 2016, acesta a luat iniatiativa de a-l înfiinta si de a-i angrena, astfel, pe tinerii din Vaslui în activitãti educative.
Ce criterii trebuie sã îndeplineascã eseurile
Proiectul “Olimpiada ONU” este organizat de Asociatia Tineretul ONU – Filiala Iasi si îsi propune sã dezvolte spiritul civic al tinerilor si sã ofere comunitãtii o gamã variatã de solutii în ceea ce priveste problemele globale. Pentru aceastã editie temele abordate sunt “Educatia formalã vs Educatia nonformalã” – la nivel liceal si “Provocãrile aduse de Agenda 2030 sub aspectul reducerii somajului la nivelul tinerilor” – pentru studenti. Admiterea eseurilor în cea de a doua fazã trebuie sã împlineasca urmãtoarele criterii: încadrarea în limita de 2-3 pagini, respectarea formatului în font Times New Roman, dimensiune 12 si spatiere 1,5. În ceea ce priveste alcãtuirea eseurilor, trebuie respectatã atât structura argumentativã, elementele de continut, cât si relevanta si originalitatea argumentelor. (S. F.)