După trei amânări succesive, judecătorii de la Curtea Constituțională ar putea lua în sfârșit o decizie, joi, în privința legii care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier. Este una dintre cele mai dificile decizii din istoria CCR, dacă ne gândim la contextul tensionat din perspectiva protestelor masive anti-corupție de la începutul acestui an.
Curtea Constituțională a amânat pentru 27 aprilie pronunțarea pe legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier.
Cazul a ajuns la Curtea Constituțională prin intermediul lui Victor Ciorbea. Avocatul Poporului a contestat actul normativ care le interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern.
Curtea Constituţională a amânat de două ori până acum luarea unei decizii privind excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, care nu îi permite liderului PSD Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului din cauza condamnării definitive cu suspendare.
Cu doar două zile în urmă, Dragnea a primit un alt verdict, care ar fi putut să ușureze decizia CCR de azi, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins șefului PSD solicitarea de ștergere a condamnării din dosarul „Referendumul” pe motive procedurale.
Judecătorii CCR au decis să nu mai comenteze cazurile discutate decât prin comunicate oficiale, însă Valer Dorneanu s-a scăpat după prima amânare spunând că sesizarea Avocatului Poporului pe Legea nr. 90/2001 ar implica „mult studiu”, „probleme de oportunitate, de legiferare” și semne de întrebare legate de existența unei „anumite lipsă de coerență” în ceea ce privește interdicțiile prevăzute de lege.
„Multe alte probleme pe care nu le putem discuta acum că, până la urmă, v-aș spune soluția”, declara Dorneanu, la amânarea din 4 martie.