Autorităţile locale vor plăti „factura” introducerii impozitului pe gospodărie. Odată cu introducerea impozitului pe gospodărie şi eliminarea reţinerii la sursă, banii vor intra la buget cu un an întârziere.
Autorităţile locale vor plăti „factura” introducerii impozitului pe gospodărie începând cu 2017. Mai exact, sumele încasate din taxarea salariilor şi cea a veniturilor (27,7 miliarde de lei în 2016) vor merge integral către bugetele locale, banii urmând să fie încasaţi cu o întârziere de un an. Sursa de finanţare ar urma să vină tot de la stat, prin eliminarea câtorva excepţii de la plata dărilor pe proprietate.
Bugetul autorităţilor locale este compus, astăzi, din mai multe surse: venituri proprii (din colectarea taxelor şi impozitelor locale), venituri de la bugetul de stat (cote defalcate de TVA, cote defalcate din impozitul pe salarii, pe venit, subvenţii) şi împrumuturi. Astăzi, 72,5% din banii colectaţi din impozitul pe salarii şi cel pe venit merg către oraşe şi comune, scrie capital.ro.
Programul de guvernare al PSD prevede clar că aceste sume vor merge, începând cu 2018, în proporţie de 100% către autorităţile locale. Odată cu introducerea impozitului pe gospodărie şi eliminarea reţinerii la sursă, banii vor intra la buget cu un an întârziere.
Anul trecut, bugetul de stat a încasat 27,1 miliarde de lei din plata impozitului pe venit şi cel pe salarii, respectiv 4,2% din PIB. Sumele au crescut în fiecare an. În 2015, suma a fost de 26,6 miliarde de lei.
Problema de cash-flow cu care se vor confrunta autorităţile locale nu are, deocamdată, rezolvare la Ministerul de Finanţe.