GAZDÃ…Municipiul Vaslui va gãzdui, în perioada 27-30 aprilie, etapa nationalã a celei de-a XXI-a editii a Olimpiadei Interdisciplinare ‘’Stiintele Pâmântului’’. 118 elevi din toatã tara, dintre care opt din Vaslui, vor participa la aceastã competitie dificilã, care nu implicã o singurã disciplinã, ci patru: fizicã, geografie, biologie si chimie. Cele douã probe, teoreticã si experimentalã, vor fi sustinute la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui, urmând ca premierea sã aibã loc la Casa de Culturã „Constantin Tãnase”. Trebuie sã mentionãm faptul cã organizatorii au depus eforturi pentru ca totul sã se desfãsoare în cele mai bune conditii, astfel cã laboratoarele unitãtii de învãtãmânt care va gãzdui competitia au fost renovate. Cititi în rândurile care urmeazã programul olimpiadei si ce surprize îI mai asteaptã pe concurenti.
Olimpicii vor sosi la Vaslui joi, 27 aprilie, si vor fi cazati la Hotel Racova si Motel Ambis. Vor sustine proba teoreticã vineri, la Liceul Teoretic „Emil Racovitã”, iar sâmbãtã, la aceeasi unitate de învãtãmânt, va avea loc proba experimentalã. Organizatorii au pregãtit pentru concurenti si câteva surprize, o excursie la Bârlad si o cinã festivã, la restaurantul Minion. Festivitatea de premiere a fost programatã pentru duminicã, 30 aprilie, la Casa de Culturã „Constantin Tãnase”. Judetul Vaslui va fi reprezentat de opt elevi: Vlad Gabriel Sîmbotin, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui; Cãtãlin Stoian, elev în clasa a X-a, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad; Andu Florin Munteanu, elev în clasa a X-a, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad; Tudor – Cãlin Ailioaiei, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui; Tudor – Octavian Sîrbu, elev în clasa a XI-a, Colegiul National „Cuza Vodã” Husi; Alexandra -Dana Botas, elevã în clasa a X-a, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad; Elena Apostu, elevã în clasa a X-a, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad; Maria – Alexandra Lãzãscu, elevã în clasa a IX-a, Colegiul National „Cuza Vodã” Husi Vaslui.
Mesajul Gabrielei Plãcintã, inspector scolar general
„Bine ati venit în judetul Vaslui, un spatiu încãrcat de istorie, Curte Domneascã a marelui voievod Stefan cel Mare si Sfânt si loc de cunoastere si plecare a cãrturarului Dimitrie Cantemir. Aceste locuri vor rãmâne mereu vii prin amintirea celebrei bãtãlii de la Podul Înalt, prin numele unor personalitãti marcante cum ar fi: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Penes Curcanul, Alexandru Vlahutã, Emil Racovitã, N. N. Tonitza, Stefan Procopiu, Constantin Tãnase, Stefan Ciobotãrasu, Victor Ion Popa, Mihai David, Nicolaie Macarovici si multi, multi altii. Suntem onorati sã vã ghidãm pasii pe parcursul acestor zile, sã vã oferim întregul nostru sprijin, astfel încât sã dovedim cã meritãm încrederea ce ne-a fost acordatã pentru a organiza o competiãie de nivel national, la care participã un numãr impresionant de elevi din întreaga tarã. Sperãm ca aceastã sãptãmânã „de foc” sã fie o nouã treaptã spre evolutia voastrã ca elite ale scolii românesti, spre progresul în cunoastere, acea cunoastere care nu însalã niciodatã si care ne face întotdeauna mai puternici. Faptul cã sunteti prezenti la aceastã olimpiadã este un semn al dorintei voastre de a pune în valoare cunostintele acumulate de-a lungul timpului, care vã vor permite ulterior un urcus spiritual, o cunoastere mai profundã, care se manifestã în fapte, fãureste caractere si care, în cele din urmã, îsi atinge cu adevãrat menirea, scopul, performanta si dã mãsura omului desãvârsit. Doresc sã vã felicit pe voi, tineri participanti la aceastã fazã nationalã a Olimpiadei Interdisciplinare „STIINTELE PÃMÂNTULUI”, pentru cã ati ajuns în acest ultim „act” al concursului si pentru cã ati ales sã studiati aceste discipline. Este de apreciat cã vã strãduiti sã îmbinati cunostinte teoretice si practice din domenii atât de variate, de vaste, dar cu atât de multe conexiuni si aplicatii pentru viatã! Sunt convinsã cã printre voi, copii foarte inteligenti, cu spirit de explorator precum al marelui savant EMIL RACOVITÃ, cu dorintã imensã de cunoastere, dezinvolti si fãrã inhibitii, se vor cultiva marile spirite, oameni de stiintã, medici, cercetãtori, fiecare realizati în domeniul ales. Aceleasi felicitãri se cuvin celor care v-au pregãtit, profesorilor care au investit în formarea voastrã timp, suflet, cunostinte, care v-au transmis clipã de clipã respectul pentru viatã, naturã, pentru om, dar si dorinta de a fi mai buni, de a atinge performante cât mai înalte si de a reprezenta cu mândrie la aceastã competitie judetele din care proveniti. Vã urez tuturor mult succes la probele care urmeazã, gândurile sã vã fie clare, mintea sã vã fie luminatã, sã obtineti rezultate cât mai frumoase si sã acumulati experiente memorabile!”, este mesajul Gabrielei Plãcintã, inspector scolar general.