IN MEMORIAM Consiliul Judetean Vaslui si Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad au organizat vernisajul expozitiei „Cel mai mare arbitru român. In memoriam Nicolae Rainea”, pe data de 22 aprilie, la sediul Muzeului din strada Republicii (fosta Bancã Agricolã). La acest eveniment a participat familia fostului arbitru international Nicolae Rainea (fratele si cumnata lui), crainicul de televiziune si omul de sport Grigore Ilisei, precum si fostul arbitru international, Adrian Porumboiu. Aceastã expozitie va putea fi vizitatã pânã pe data de 26 mai.
Evenimentul legat de personalitatea celui mai mare arbitru al fotbalului – Nicolae Rainea (n. 19 noiembrie 1933, Brãila – d. 1 aprilie 2015, Galati) – s-a adreat tuturor categoriilor de public si, prin intermediul exponatelor existente în patrimoniul muzeului bârlãdean (fotografii, documente, insigne, cupe, fanioane etc.), a reusit sã puncteze câteva momente importante din cariera acestei personalitãti. Pentru Nicolae Rainea, cei patru ani petrecuti la Bârlad, în perioada 1952 – 1956, la „Contructorul”, au însemnat încheierea activitãtii ca jucãtor de fotbal si începutul carierei de arbitru. Palmaresul marelui arbitru cuprinde 115 meciuri internationale, peste 1000 de meciuri în campionatul intern, 3 participãri la turneele finale ale Campionatului Mondial (RFG – 1974; Argentina – 1978; Spania – 1982), 3 finale ale cupelor europene. Apogeul carierei lui Nicolae Rainea s-a înregistrat în anii ’70 – ’80, când era catalogat drept unul dintre cei mai valorosi centrali din Europa si chiar din lume. Dupã ce s-a retras din arbitraj, în anul 1984, a fost observator si presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal din Galati. Invitatii de onoare ai acestui eveniment au fost Grigore Ilisei – scriitor, publicist, om de radio si televiziune, Adrian Porumboiu – fotbalist, arbitru si om de afaceri si Florian Pricop – fost presedinte al Clubului de Rugby din Bârlad.
Nicolae Rainea a fost printre putinii arbitri din lume care i-a arãtat cartonasul rosu celebrului Maradona! La vernisajul expozitiei au participat membrii familiei, personalitãti din sportul si arbitrajul românesc, fosti prieteni. Au prezentat frumoase si picante alocutiuni cunoscutul scriitor, publicist si crainic radio-tv, Grigore Ilisei, fostul mare arbitru FIFA, Adrian Porumboiu, Florian Pricop, un important reprezentant al sportului barladean, Titi Constantinescu, fost primar al Bârladului, Ionescu Valeriu, de care se leagã anii de glorie ai fotbalului bârlãdean, prin FEPA’ 74, Vasile Popa, fost arbitru divizionar care a avut onoarea sã arbitreze cu Nicolae Rainea si, nu în ultimul rând, fratele lui Nicolae Rainea, fostul jucãtor de rugby Nelu Rainea. Vorbitorii au prezentat personalitatea marelui dispãrut, un om cu deosebite calitãti morale, sportive si profesionale, care a fost unul dintre simbolurile Bârladului, oras pe care l-a iubit atât de mult, precum si amintiri frumoase si picante de la evenimentele si momentele petrecute împreuna. „Peste tot unde a umblat în lume, a fost imaginea Bârladului, o imagine reprezentatã de cei trei R, adica Rulmenti, Rugby si Rainea (RRR). S-au desprins si câteva propuneri foarte interesante pentru cei ce conduc astãzi destinele municipiului Bârlad: înfiintarea unui mic muzeu (casã memorialã) al lui Nicolae Rainea, unde sã se regãseascã toate obiectele valoroase donate comunitãtii de marele dispãrut si o stradã din Bârladul atât de mult iubit sã-i poarte numele.”, ne-a precizat Vasile Popa, fostul director al Curtii de Conturi din Vaslui si un apropiat prieten al fostului arbitru international Nicolae Rainea.