Dr. Cătălina Roşca face naveta Iaşi – Paşcani continuu din 1994 până acum, preponderent cu trenul. Merge, practic, în fiecare an cât ar face un ocol al Pământului pe la Ecuator, iar în toţi aceşti ani ar fi făcut mai bine de un drum dus întors până la Lună. Fără ajutor fiind, şi-a crescut inclusiv copiii făcând naveta, reuşind să-i ducă şi apoi să-i ia de la grădiniţă. „În primii ani de navetă, trenul era plin de medici, profesori sau economişti“, spune doctoriţa. „Chiar glumeam între noi că, dacă cineva are o problemă, îi puteam oferi consultanţă completă direct în tren“, adaugă. Și dacă toată tehnologia a evoluat în bine în ultimii ani, naveta ei s-a îngreunat: în ’94 făcea o oră şi 10 minute cu trenul, acum face o oră şi 30 de minute. Anii grei de navetă, prin arşiţă sau viscol, i-au adus şi satisfacţii: din martie este managerul spitalului păşcănean la care a lucrat din prima zi. Acum se confruntă cu fuga medicilor de navetă: nu găseşte cadre tinere care să vină la Paşcani.
Un medic din Iaşi face naveta de 23 de ani, ca să pună diagnostice bolnavilor din împrejurimile Paşcaniului. Cătălina Iarodara Roşca, medic primar în medicina de laborator, parcurge în fiecare zi distanţa Iaşi – Paşcani ca să asigure postul pe care l-a obţinut prin concurs în 1990, la Spitalul Căi Ferate din Paşcani.
„Postul la Paşcani l-am obţinut în urma celui de-al doilea concurs de rezidentiat organizat dupa Revoluţie, în octombrie 1990. Concret, la post m-am prezentat din 1994, după promovarea examenului de medic specialist. Medicina de laborator este considerată Cenuşăreasa medicinei, pentru că noi nu intrăm în contact cu pacientul, ci doar cu produsele sale biologice. Sunt medicul din spatele diagnosticului, şi am capacitatea nu doar de prelucrare a analizelor, ci şi de extindere a invesigaţiilor acolo unde consider că este necesar“, ne spune, mândră de munca sa importantă, medicul ieşean.
În luna martie, dr. Roşca a fostă numită manager interimar al spitalului păşcănean, spital care în ultimul timp se confruntă cu o nevoie acută de medici. În căutarea de noi colegi, doctoriţa Roşca s-a intersectat cu aceeaşi „poveste“ care i-a marcat ultimii 23 de ani: naveta. Medicii tineri cu care a luat legătura, şi pe care a încercat să-i atragă la Spitalul CF din Paşcani, au întrebat de la început cine le asigură transportul de la Iaşi la Paşcani şi înapoi. Răspunsul nu-i bucură deloc, şi pune o barieră în faţa unui spital căutat de pacienţi, dar fără personal suficient.
- Advertisement -
- Advertisement -