Sirenele de alarmare în caz de dezastre din judeţul Galaţi au fost pornite, marţi dimineaţă, după ora 10, în cadrul unui exerciţiu naţional. Peste 470 de sirene şi alte mijloace de alarmare au sunat în oraşul Galaţi dar şi în localităţile Tecuci, Bereşti, Târgu Bujor, Corni, Corod, Costache Negri, Frumuşiţa, Fundeni, Iveşti, Oancea, Pechea, Slobozia Conachi, Valea Mărului şi Vlădeşti. Sunetul sirenei de avertizare nu a prea oprit oamenii din drum. Unii, chiar dacă nu auziseră că este exerciţiu, bănuiau că este o simulare, în timp ce majoritatea spuneau că ştiu din presă că urma să aibă loc un exerciţiu.
„Nu m-am speriat, că ştiam că este o simulare de alarmare. Când auzim aşa ceva ar trebui să ne adăpostim undeva în subteran, dar eu m-aş duce la un subsol de bloc, în altă parte nu ştiu. Poate că ar trebui mai bine marcate adăposturile oficiale, poate ar trebui mai multe refăcute sau să se construiască buncăre…“, spunea Ioana Munteanu, pe care alarma o prinsese în zona Spitalului de Urgenţă.
„E alarmă, ştiu, dar nu ştiu pentru ce. Terorism? Dar e execiţiu, că au anunţat acum la microfoane să nu ne speriem“, a spus o altă trecătoare.
Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, toate sistemele de avertizare au funcţionat.
„Scopul exerciţiului a fost acela să fie verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către populaţie, autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor. Nu s-au primit telefoane pe apelul de urgenţă de la populaţie, ceea ce înseamnă că informarea a fost făcută corespunzător. În momentul în care se aude semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, popolaţia trebuie să se adăpostească în adăposturile existente”, a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Un adăpost poate deveni oricând şi subsolul Spitalului de Urgenţă, nu doar cel tehnic, ci şi zona de deasupra, care este iluminată, are indicaţii de intrare–ieşire şi are mai mult de 20 de căi de evacuare în şi din subsol.
„Subsolul are circa 7.500 mp utili, care, în caz de necesitate, pot deveni zonă de adăpostire nu doar a pacienţilor şi a cadrelor medicale, ci şi a populaţiei. Zona este acum folosită în alte scopuri, dar vedeţi că spaţiul iluminat şi ventilat există”, a precizat Ciprian Lascu de la Spitalul de Urgenţă Galaţi, arătând echipei de pompieri care este spaţiul util ce ar putea deveni, la nevoie, adăpost.
sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/alarma-de-dezastre-nu-a-speriat-pe-nimeni.html