Un exercițiu de alarmare în caz de dezastre a fost intens mediatizat pentru buna informare a cât mai multor cetățeni, însă mulți oameni nu știu exact dacă li se va spune ce trebuie să facă sau dacă vor auzi pur și simplu niște sirene.
„Dacă aud o alarmă, nu știu dacă trebuie să rămân ascuns în casă, dacă trebuie să o iau la fugă de pe stradă, dacă trebuie să mă feresc de ceva. Am înțeles că vor fi cinci tipuri diferite de sirene. Sunt curios cum vom fi îndrumați vocal în funcție de locul în care se aflăm. Calmi vom rămâne, dar va trebui să știm cum să acționăm”, a spus un ieșean.
În perioada 18 – 21.04.2017, la nivel național se va desfășura Exercițiul de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.
Scopul acestui exercițiu îl reprezintă instruirea personalului cu atribuții în domeniu de la nivelul unităților administrativ teritoriale precum și verificarea stării de operativitate a echipamentelor de alarmare a populației, instalate la nivelul localităților.
Pe timpul exercițiului, de la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgență al județului Iași va fi transmis un mesaj de înștiințare cu privire la situația de protecție civilă produsă.
După primirea acestuia, în intervalul orar 10.00-15.00, la nivelul unităților administrativ teritoriale vor fi puse în funcțiune sirenele de alarmare a populației, pentru transmiterea semnalului ”ALARMĂ LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.
Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
- Advertisement -
- Advertisement -