spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Invierea pe meleagurile Voineștiului(FOTO)

- Advertisement -

Paștele se apropie, iar în Voinești e deja atmosferă de sărbătoare. Aici, obiceiurile se respectă cu sfințenie. Curțile sunt măturate, gardurile sunt reparate, șanțurile sunt curățate de nămol iar casele strălucesc de curățenie. Ca bonus, un miros de cozonac proaspăt ieșit din cuptor te îmbie încă de la intrare în sat. Și în cimitir e forfotă mare.  Inarmați cu lopeți și greble, sătenii curăță, cu lacrimi în ochi, mormintele celor dragi. „Am venit să mai vorbesc cu soția. De când s-a prăpădit, nu mai sunt om”, spune, aproape plângând, Constantin Pelin. La primărie, comandamentul pentru Situații de Urgență face ultimele pregătiri pentru noaptea sfântă. Peste 70 de bărbați, voluntari ai acestui Serviciu, se vor asigura că în noaptea de sâmbătă spre duminică nu va avea loc nici un incident iar bisericile nu vor lua foc. „Suntem departe și de Vaslui și de Bârlad. Până vin mașinile de acolo, noi trebuie să gestionăm cumva situația. Din 2006, de când am înființat acest serviciu, n-am avut nici un fel de incident în Noaptea de Inviere” ne-a declarat Constantin Zota, șeful acestui Serviciu  in Săptămâna Mare, oamenii acordă o foarte mare importanta atât primenirii sufletului prin postul pe care îl țin, cât și primenirii gospodăriilor iar locuitorii comunei Voinești sunt printre cele mai bune exemple în acest sens.

Dacă lumea din orașe vede sărbătoarea care se apropie mai mult ca pe un miniconcediu destinat lenevelii, a goanei nebune după cumpărături și curățenia de primăvară, în lumea satului, Paștele a rămas celebrarea Învierii lui Iisus Hristos. Este un moment în care reapar vechile tradiții: tinerii se strâng noaptea în jurului focurilor, femeile trudesc la colaci, cozonaci, ouă vopsite și drob, iar bărbații aranjează gospodăria și câmpurile pentru marea sărbătoare a Învierii.

Curățarea mormintelor, obligatorie în Săptămâna Mare

De cum intrăm în satul Voinești, un miros puternic de cozonaci proaspăt ieșiți din cuptor ne îmbie și totodată ne dă de veste că prin aceste meleaguri tradițiile se păstrează cu sfințenie. La cimitir, lumea deapănă amintiri și curăță mormintele celor dragi. „Cu cine ați venit să vorbiți?”, ne întreabă un bătrân imediat cum dăm să intrăm pe poarta bisericii. ” Eu acum am fost la mama și la tata, le-am îngrijit mormintele și le-am mai ținut de urât. Tot timpul vorbesc cu ei, la fel și cu soția, care a murit în urmă cu doi ani. M-a părăsit, răpusă de o boală pe care nimeni n-a înțeles-o. Acum 10 ani, a fost lovită de un fulger. A trăznit în fața ei. De atunci s-a îmbolnăvit, a început să-i apară niște bube pe corp. Mi-a adus fata din Germania niște comprese, dar nu le putea suferi. Cam vreo doi ani m-am chinuit cu ea. N-o avut nimeni grija ei în afară de mine. Intr-o sâmbătă seara i-am făcut baie, nu avea nimic, iar duminică dimineața a murit. Nimeni nu i-a dat de boală, nu știm ce a avut. In vară vreau să-i fac ceva frumos, un gard în preajma mormântului, că tare am mai ținut la ea” ne-a spus nenea Costică Pelin. Bătrânul se bucură că anul acesta Paștele ortodox s-a suprapus cu cel al catolicilor. Așa își va putea petrece sărbătorile alături de copii. „E bine că Paștele nostru a căzut în același timp cu cel al catolicilor, așa am timp să-mi petrec mai mult cu copiii. Am cinci copii, unul la Bârlad, unul la Brăila, unul în Germania, unul la București și unul aici, în comună. Anul acesta, de Paște, îmi vine și fata acasă, care e plecată în Germania. Abia aștept să o văd, că tare dor mi-e de ea, dar și de băieți”, a mai spus Constantin Pelin.

Credința, piatra de temelie a satului Voinești
Biserica din Voinești are un istoric aparte. Printre cele mai vechi lăcașe de cult din județ, biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva” a fost construită pe timpul lui Ștefan cel Mare, în prezent fiind declarată monument istoric. Semn că aici, credința strămoșească are rădăcini puternice. „Prin multe a trecut satul ăsta și mulți oameni răi, necredincioși s-au perindat pe la conducerea lui. Prin 1800 și ceva, aici era un boier aprig la mânie, pe nume Pavel Cerchez. Era atât de rău încât, într-o zi, a dat foc unui sat întreg, Bulbuceni.  A ars și biserică și tot. Dar în ciuda conducătorilor vremii, oamenii nu și-au pierdut credința. Fără să greșim putem spune că locurile astea au rezistat vitregiilor timpului în principal datorită credinței”, ne-au mai spus oamenii din sat.

Un bătrânel cu o pensie de 500 de lei a construit, singur, prăznicarul bisericii din Voinești

Popa Victor este din Voinești și are 85 de ani. A arătat că atunci când ai voință și credință, Dumnezeu te ajută să-ți realizezi planurile. ” Singur a ridicat prăznicarul bisericii. De la zero l-a construit fără să ia un leu de la nimeni. Primarul l-a ajutat cu apă și împăcatul oamenilor de muncă și bisrica i-a dat pământul In rest toată clădirea asta frumoasă pe care o vedeți din banii lui a fost construită. Și are o pensie de 500-600 de lei, nu se poate zice că-l dau banii afară din casă. Dar asta a fost dorința lui. Toată ziua umbla pe drumuri, ba la primărie, ba la preot. Intr-o zi a căzut și s-a lovit grav la cap. A suferit, dar a zis că el nu se duce pe lumea ailaltă până nu vede prăznicarul făcut. Dumnezeu i-a dat putere și a reușit să-și ducă planurile la bun sfârșit”.

Slujba de Inviere se va ține în aer liber pentru că biserica e prea mică

Și anul acesta slujba de Inviere de la miezul nopții se va ține în aer liber în satul Voinești. Și asta din cauza bisericii, care este prea mică. „Lumea vine la biserică cu pască, cu cozonac. In săptămâna repemrgătoare acestei mari sărbători femeile dau cu aspiratorul prin biserică și curăță praful. In seara de Inviere slujba se ține afară pentru că vine foarte multă lume iar biserica e prea mică. De cu seară până la miezul nopții slujba se face ori în Lingurari, ori în Obârșeni ori în Băncești. Dar slujba de Inviere de la miezul nopții aici o face pentru că aici e parohia”, ne-au mai spus sătenii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.