OUÃ ÎNCONDEIATE DE ELEVI Ca în fiecare an în Sãptãmâna Mare, asa cum îi stã bine crestinului neaos, cunoscutul mester popular bârlãdean, profesorul Dan Horgan, a fost invitatul de onoare al unei manifestãri itinerante, ajunse la cea de-a XVIII-a editie, “Atelier interactiv de ouã încondeiate în viziunea tãranului român” în comuna Suletea, satele Rãscani si Fedesti, punctul terminus fiind ca de fiecare datã, satul Suletea.
Mesterul popular Dan Horgan, din Bârlad, este unul dintre cei mai apreciati artisti populari din judet, având în spate 27 ani de carierã, timp în care a participat la toate manifestãrile importante de gen din tarã, el fiind, în acelasi timp si un îndrumãtor pentru noua generatie. Astfel, pe lângã mesterul Dan Horgan, la aceastã manifestare a fost prezentã si ucenica lui, eleva de 17 ani, olimpica de la Olimpiada Nationalã de Mestesuguri desfãsuratã la Sibiu, Elena-Maria Cordun. Pe 11 aprilie, satele Rãscani, Fedesti si Suletea în care functioneazã câte o scoalã în care copiii deslusesc buchiile cãrtilor, au deslusit semnele de pe ouãle încondeiate, ce au avut o istorie spusã de Dan Horgan. Despre mestesugul de încondeiere a ouãlelor, în cadrul atelierului, a vorbit anul acesta inimoasa elevã Elena-Maria Cordun. Însufletirea copiilor a fost mare, ouãle aduse de cãtre ei primind fiecare câte o „poveste scrisã de însãsi mânuta lor”, ne-a spus prof. Dan Horgan. La aceastã actiune s-au implicat, pe lângã cadrele didactice de la scolile din Rãscani si Fedesti precum si din comuna Suletea, profesorii Adriana si Iulian Codreanu si directorul Cãminului Cultural, Silviu Popa.
“Traditia popularã pentru mine este, dacã vreti, o a doua familie. Este familia ce uneste spiritul strãmosilor nostri daci cu sufletul nostru de români. Acest sincretism nobil dintre culturile dacã si romanã a plãsmuit traditia popularã româneascã. <<Vesnicia s-a nãscut la sat>> spunea inegalabilul Lucian Blaga. Satul în care am crescut sau ne-am petrecut vacantele copilãriei în care valorile traditiei populare trebuiesc scoase din ungherul prãfuit si repuse la locul de cinste ce i se cuvine. Am dorit ca de fiecare datã sã rãspund invitatiei fãcute de prietenii de la Suletea, fiind impresionat de dorinta copiilor din comunã de a deslusi misterul oului încondeiat. Totodatã am dorit sã arãt copiilor cã oul încondeiat este foarte docil, lãsându-se <<scris>> de cãtre oricine are dragoste de vechile traditii ce ne reprezintã pe noi dacii liberi ca popor Doresc sã-i felicit pe organizatorii acestui Atelier interactiv, directorul cãminului cultural, Silviu Popa, cadrele didactice participante, si nu în ultimul rând, pe copiii prezenti la astfel de manifestãri, ba, mai mult, doresc sã continue traditia, aceastã expozitie ajungând, iatã, la cea de-a XVIII-a editie!”, a declarat mesterul popular Dan Horgan. „Traditia oului încondeiat m-a fascinat de prima datã, de când am avut onoarea, bucuria si cinstea de a-l cunoaste pe domnul profesor Dan Horgan, la Clubul Copiilor <<Spiru Haret>> din Bârlad. Am fost vrãjitã de povestea nescrisã care stã în spatele unui ou încondeiat, acele câteva linii care, de fapt, nareazã o adevãratã povestire. Aceastã povestire mi-a plãcut sã o învãt si la rândul meu, sã o pot duce mai departe, spre a face cunoscutã aceastã artã fãcutã de tãrani pentru tãrani cu drag, cu migalã si cu multã tragere de inimã”, a declarat eleva Elena-Maria Cordun. „Asa cum vesnicia s-a nãscut la sat, ca director de cãmin cultural, îmi doresc ca aceste traditii frumoase românesti sã rãmânã întipãrite în sufletul nostru pentru a fi promovate. De aceea, doresc prin orice modalitate promovarea mestesugurilor populare autentice tocmai în arealul în care s-au nãscut si anume vatra satului românesc. Profesorul, mesterul popular si prietenul meu Dan Horgan a rãspuns de fiecare datã cu bucurie invitatiei mele si astãzi ne bucurãm, toti cei aflati la aceastã manifestare-atelier, cã am putut cãdea, pentru a XVIII-a oarã, sub minunata vrajã a oului încondeiat”, a declarat si Silviu Popa, directorul Cãminului Cultural „Virgil Caraivan” Suletea.