Una are nevoie de recuperare, având piciorul în ghips. Acum, maicile de la Mănăstirea Frumoasa îşi caută dreptatea la Mitropolie.
Încep să apară primele documente oficiale în cazul măicuţelor agresate şi date afară la ora 5 dimineaţa din chiliile lor de la Mănăstirea Frumoasa de către obştea din care făceau parte. Cele două maici au fost la Institutul de Medicină Legală, unde au obţinut un certificat medico-legal care să ateste rănile suferite de către maica Arsenie Tiron. În documentul emis de către IML se remarcă faptul că femeia avea zeci de vânătăi concentrate, în principal, pe zona braţului stâng, cotul drept şi piciorul drept. „Prezintă echimoze, excoriaţii, fractură echivalentă bilamaleolară stânga, avulsie unghie deget II picioar stâng, leziuni ce au putut fi produse prin loviri cu mijloace contondente urmată de cădere şi pot data din 06.04.2017“, se precizează în concluziile medicului legist. Acesta mai precizează că măicuţa necesită 80-85 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, timp care include şi recuperarea funcţională. Ataşat raportului este şi fişa internării de la Unitatea de Primire Urgenţe de la „Sfântul Spiridon“, unde scrie că, în urma consultului medicului ortoped, s-a decis imobilizarea piciorului cu fractura bilamaleolară pentru 45 de zile, măicuţei fiindu-i interzis să calce pe picior timp de 60 de zile.
„Am ajuns în stradă lovite“
Acest raport a fost trimis către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, alături de o plângere formală în care cele două femei au detaliat toate evenimentele care au dus la incidentul evacuării lor din mănăstire din data de joi, 6 aprilie. Ele acuză în scrisoarea citată că au fost „alungate într-o manieră violentă de către conducerea şi obştea mănăstirii“ fără a li se arăta un document în prealabil din care să rezulte că Mitropolia sau altă instituţia din subordinea ei a decis „excluderea noastră din monahism sau alungarea noastră din mănăstire“. „Acestea (n.r. – în plângere se enumeră numele tuturor maicilor care ar fi fost implicate în actul de agresiune) ne-au agresat şi ne-au aruncat în stradă, fără a avea niciun motiv real să o facă. În momentul în care am ajuns în stradă, lovite şi cu bunurile confiscate, inclusiv telefoanele, am cerut unei persoane care trecea prin zonă să ne împrumute telefonul pentru a putea apela la numărul de urgenţă 112“, au precizat acestea. Maicile spun că nu a intervenit niciun echipaj al poliției în urma reclamației făcute. Ele descriu momentul în care au intrat celelalte maici peste ele ca fiind unul în care nu s-a ţinut cont de dreptul la intimitate, spunând că le-au fost sechestrate bunuri personale, inclusiv liste pe care îşi notau diferite lucruri pe care voiau să le spună la spovedanie duhovnicului, şi că partea dintre aceste obiecte nu au fost recuperate nici până acum.