De cum s-a mai încălzit vremea au început să apară în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi victimele căpuşelor. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în ultimele trei săptămâni au fost înregistrate zece cazuri. Este vorba despre persoane care au necesitat investigaţii şi tratamnent de specialitate la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi. Numărul celor afectaţi de muşcătura căpuşelor a crescut constant, de la două cazuri iniţial, la trei şi apoi la cinci în ultima săptămână de raportare. Din păcate, acest număr este doar vârful aisbergului, deoarece sunt raportaţi doar cei care ajung la camera de gardă a spitalului, nu şi cei care îşi scot singuri căpuşa sau ajung la medicul de familie şi primesc tratament profilactic. Faptul că se apropie zile în care ieşirea la iarbă verde, zona preferaă de căpuşe, nu face decât să crească numărul potenţialelor victime. Dacă va şi ploua între timp, nici asta nu va duce la reducerea pericolului.
„A început, într-adevăr, sezonul problemelor create de căpuşe. Recent am avut la cabinet trei pacienţi care nu mai aveau căpuşa dar au venit şi au primit tratament profilactic. Nu au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase. De fapt cei care ajung acolo reprezintă doar vârful aibergului, deoarece mai mult de jumătate dintre persoanele muşcate de căpuşe fie îşi scot singuri căpuşa şi se tratează singuri, fie, în cel mai fericit caz, dacă nu mai au căpuşa, ajung măcar la medicul de familie şi prea puţini ştiu că trebuie să meargă la o unitate medicală specializată pentru scoaterea căpuşei. Există un mare risc ca resturi din căpuşă să rămînă în corp dacă operaţiunea nu se face într-o unitate specializată iar asta nu face decât să crească riscul de infectare. Chiar dacă va ploua, acest fapt nu va duce neapărat la scăderea riscului de a fi muşcaţi de căpuşe deoarece ploaia duce la creşterea vegetaţiei, locul unde se ascund căpuşele. În plus, există încă zone unde nu există o delimitare netă între spaţiile de picnic şi cele de păşunat“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Căpuşele apar mai ales în locuri unde sunt animale nu neapărat domestice dar şi sălbatice. Câinii, pisicile, ovinele, cabalinele sunt animale în jurul cărora există mereu riscul de a fi muşcat de o căpuşă.
Fără pătură la picnic şi cu şapca pe cap”
Cum va sosi în curând sezonul de ieşit la iarbă verde, medicii vă sfătuiesc cum să vă feriţi de căpuşe.
„În primul rând trebuie să purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă şi care să acopere cât mai mult din corp. Trebuie purtată şapcă, deoarece au fost frecvente cazurile în care căpuşa a fost găsită la nivelul scalpului. În plus, este recomandabil ca la ieşirele în natură să se folosesacă masă, scaune pliante etc. şi să nu ne aşezăm pe pături sau direct pe iarbă deoarece riscul de a fi muşcaţi de o căpuşă este cu atât mai mare. Utilă este şi utilizarea unor sprayuri contra căpuşelor şi ţânţarilor“, a mai spus dr. Valentin Boldea, medic de familie.
Deocamdată, din cele zece cazuri de gălăţeni care au ajuns la spital muşcaţi de căpuşe, niciunul nu a necesitat internare şi nici nu este suspectat de boala Lyme, boala care apare ca urmare a muşcăturii unei căpuşe infectate.
sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/incepe-asaltul“-capuselor.html