CONCURS JUDETEAN Devenit deja o traditie în peisajul cultural bârlãdean, Concursul judetean “Ioan Nicolau” initiat de profesor Ancuta Oancã s-a desfãsurat în data de 7 aprilie, la Teatrul “V.I.Popa”, Pavilionul “Marcel Guguianu” si la Scoala “N.N.Tonitza” din Bârlad, adresându-se elevilor instrumentisti ai muzicii culte. S-au înscris la concurs aproximativ 170 de copii de la scolile gimnaziale din judetul nostru, în jur de 110 au participat la sectiunea pian. Organizatori au fost prof. Ancuta Oancã si prof. Doina Niagu, de la Scoala de Muzicã si Arte Plastice “N.N.Tonitza” din Bârlad. Bârlãdenii au ocupat si în acest an locuri fruntase, trei din cele patru trofee revenind elevilor scolii Gimnaziale de Artã „N.N. Tonitza” Bârlad: vioarã -Alessia Banu, clasa a IV-a, prof. Dorel Andrei, flaut – Lucian Albu, clasa a VI-a, prof. Camelia Andrei, pian – Dana Popa, clasa a VII-a, prof. Ancuta Oancã. Nici ceilalti mici instrumentisti bârlãdeni nu s-au lãsat mai prejos, acestia ocupând 27 de premii I, 33 de premii II, 23 de premii III si sase mentiuni.
Acest concurs, aflat la a IV-a editie, a fost structurat pe clase si categorii de instrumente si a oferit elevilor din judetul nostru posibilitatea de a se descoperi si a se afirma pe plan artistic, de a performa devenind, de ce nu, noii reprezentanti ai muzicii instrumentale românesti. Este importantã excelarea si sustinerea mai departe a performantei si încurajarea celor care se aflã la început de drum pentru a-si urma visele. “Pe drumul parcurs împreunã de la prima editie pânã acum am ajuns sã întelegem, sã simtim, sã trãim faptul cã acest concurs organizat de unitatea noastrã este, dincolo de un concurs de muzicã instrumentalã un concurs al bucuriei descoperirii, al uimirii, al apropierii si prieteniei, un concurs care ne-a îmbogãtit universul cunoasterii, ne-a îmbogãtit sufletele si a onorat o artã în care muzica instrumentalã exceleazã.”, a precizat Nuta Obreja, directorul Scolii de Muzicã si Arte Plastice “N.N.Tonitza” din Bârlad.
S-au înscris la concurs aproximativ 170 de copii de la scolile gimnaziale din judetul nostru, în jur de 110 au participat la sectiunea pian. Pentru cã au fost atât de multi concurenti, concursul s-a desfãsurat simultan pe cele 4 sectiuni, în locatii diferite: suflãtori (ora 9,00 sala de festivitãti a scolii de Arte “N.N.Tonitza”), pian (ora 9,00, Pavilionul Expozitional “Marcel Guguianu”), pian amatori (ora 10,00, foaierul Teatrului “V.I.Popa”), vioarã si corzi grave (ora 11,30, sala de festivitãti a scolii de Arte “N.N.Tonitza”). Elevii scolilor de profil au interpretat douã piese la alegere, în timp ce “amatorii”una singurã.
La fiecare sectiune, juriul a fost format din profesori de muzicã din cadrul scolii de Arte “N.N.Tonitza”Bârlad, Colegiului National de Artã “Octav Bãncilã”Iasi si de la scolile gimnaziale “M.Eminescu” si “V.Alecsandri” Vaslui.
Au fost acordate premiile I, II, III, mentiuni si diplome de participare la fiecare categorie, precum si Trofeul “Ioan Nicolau”concurentilor care au acumulat 100 de puncte:
La sectiunea pian amatori, Bianca Niticã, clasa a VI-a, scoala Gimnazialã “M.Eminescu”Vaslui
La sectiunea vioarã, Alessia Banu, clasa a IV-a, scoala Gimnazialã de Arte “N.N.Tonitza”Bârlad
la sectiunea flaut, Lucian Albu, clasa a VI-a flaut, scoala Gimnazialã de Arte “N.N.Tonitza”Bârlad
la sectiunea pian, Dana Popa, clasa a VII-a, scoala Gimnazialã de Arte “N.N.Tonitza”Bârlad.
“Elevii scolii noastre au obtinut binemeritate premii: 23 premii I, 26 premii II, 15 premii III, 5 mentiuni si 3 trofee. Omagiind un dascãl si un director de exceptie, Ioan Nicolau, concursul de muzicã instrumentalã clasicã a reusit sã creeze o imagine de calitate a scolii noastre, o imagine pe care o putem dezvolta în timp, pe un sistem de valori ce inspirã încrederea ca <<succes>>, un cuvânt care sã ne defineascã si de care sã fim mândri. Profesionalismul dascãlilor, nivelul ridicat la care s-au prezentat concurentii, talentul si dãruirea, orele nenumãrate de repetitii pentru câteva minute de glorie, ne-au dãruit bucuria si energia muzicii, succesului, si ne-au încãrcat pozitiv pe parcursul concursului. Ca în fiecare an, în sprijinirea bunei desfãsurãri a concursului, au fost alãturi de noi Primãria si Consiliul Local Bârlad, Inspectoratul scolar Judetean Vaslui, Muzeul <<Vasile Pârvan>> Bârlad si Teatrul <<Victor Ion Popa>> Bârlad, cãrora le multumim pe aceastã cale. De asemenea, multumim întregului colectiv al scolii Gimnaziale de Artã <<N. N. Tonitza>> Bârlad, tuturor elevilor participanti si pãrintilor acestora, dar si membrilor celor patru jurii, care au fãcut posibil realizarea si dezvoltarea acestui concurs.”, a mai precizat directorul Nuta Obreja.