Clopotniţa Bisericii „Sfântul Spiridon“ a fost, timp de opt ani, într-un proces de expertizare . Abia de acum urmează consolidarea monumentului istoric. Numai că nu sunt suficiente fonduri. „Mizez pe autorităţile locale şi pe oamenii care consideră că turnul de la Biserica «Sfântul Spiridon», un simbol al oraşului, merită sprijin pentru restaurare“, ne-a spus preotului paroh Marian Timofte.
Cele mai vechi schele din Iaşi vor fi „reîntinerite“. Schelele de la clopotniţa Bisericii „Sfântul Spiridon“, din curtea spitalului cu acelaşi nume, vor fi înlocuite săptămâna aceasta cu altele, noi. Potrivit preotului paroh Marian Timofte, actualele schele au fost amenajate strict pentru expertizarea monumentului istoric. Se întâmpla în 2009, atunci când parohul a iniţiat demersurile unui proiect pentru restaurarea şi reabilitarea clopotniţei Bisericii „Sfântul Spiridon“. După opt ani de la începerea expertizei, clopotniţa va „îmbrăca“ săptămâna aceasta schele pentru restaurarea propriu-zisă. Parohul bisericii a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că timpul scurs a însemnat un demers anevoios, care a evoluat cu dificultate din cauza birocraţiei. „A fost dat ordinul de şantier, acum trebuie ridicată schela pentru lucrările de execuţie. Până acum, a fost o schelă pentru investigaţii“, a punctat Marian Timofte.
Drept de proprietate stabilit de instanţă abia în 2011
Clopotniţa Bisericii „Sfântul Spiridon“ a cunoscut o istorie zbuciumată. „Turnul clopotniţă“, cea mai veche clădire din ansamblul clădirilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, a fost ridicat în 1786. Cele două cişmele care se află de-o parte şi de cealaltă a turnului sunt chiar mai „tinere“, cu nouă ani. În februarie 1948, când regimul comunist a dat decretul de naţionalizare a averii bisericii, clopotniţa a intrat în proprietatea statului. „Lăcaşul de cult numit clopotniţă a ajuns atunci în grija autorităţilor statului după ce un funcţionar a acţionat ad literram şi a respectat decretul. Lăcaşul de cult biserică a rămas fără clopotniţă, lucru care nu pare foarte logic. Turnul a rămas în grija statului până în 2004. Atunci, printr-o hotărâre a Consiliului Local, în mod surprinzător, clopotniţa a fost dată în administrarea spitalului. Precizez că în cei 60 de ani, nici autorităţile locale, nici spitalul nu au făcut nicio investiţie“, a arătat parohul.
- Advertisement -
- Advertisement -