spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Târgul educational a ajuns la a VIII-a editie (foto)

- Advertisement -

OFERTE…Sute de elevi de clasa a VIII-a au participat miercuri, 5 aprilie, la Târgul educational 2017, organizat de CJRAE Vaslui, în cadrul cãruia liceele si-au prezentat ofertele educationale pentru anul scolar urmãtor. Reprezentantii fiecãrei unitãti de învãtãmânt s-au strãduit sã îi atragã pe viitorii liceeni cu cele mai bune oferte, aducând în prim-plan punctele forte ale institutiei: rezultatele foarte bune ale copiilor la olimpiade si bacalaureat, laboratoare moderne si sãli de clasã echipate la cel mai înalt nivel, activitãtile extrascolare la care pot participa acestia etc..

Oferta Liceulul Tehnologic ‘’Ion Mincu” pentru clasa a IX-a în acest an scolar este una variatã. Sunt prevãzute clase atât la liceu – profil tehnologic, cât si la scoala profesionalã, adicã învãtãmânt profesional de trei ani. La aceste douã filiere existã specializãri în domeniul tehnic, adicã tehnician în constructii si lucrãri publice, în domeniul resurse naturale, adicã tehnician analize si produse alimentare si în domeniul serviciilor, tehnician în gastronomie si coafor stilist. Aceatea sunt clase pentru liceu. La acestea se adaugã o clasã de Stiinte Sociale, pe profil teoretic, iar în ceea ce priveste învãtãmântul profesional de trei ani, sunt calificãri precum mecanic auto, zidar, pietrar, tencuitor, instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze, brutar, patiser etc. “Trebuie sã precizãm faptul cã la învãtãmântul profesional de trei ani elevii beneficiazã de o bursã profesionalã de 200 de lei pe lunã pe care o primesc în conditiile frecventãrii cursurilor. De asemenea, la fel ca si la celelalte licee, la învãtãmântul liceal, elevii pot beneficia de bursa ‘bani de liceu’, în valoare de 180 de lei, iar în ceea ce priveste elevii care provin din mediul rural, noi le putem oferi cazare în internatul liceului, avem 180 de locuri, iar preturile sunt acceptabile si conditiile de asemenea”, a declarat Amalia Cazacu, director adjunct la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui.

O altã unitate de învãtãmânt unde elevii pot alege, pe lângã clasele de liceu, si învãtãmântul profesional este Liceul “Stefan Procopiu”. “În plus fatã de anul trecut venim cu clasele de matematicã-informaticã, intensiv informaticã, unde noi intentionãm sã înfiintãm un club cu joculete pentru copii, adicã învãtarea programãrii prin jocuri. Facem foarte multã pregãtire pentru bacalaureat si competitii scolare, drept dovadã avem multi olimpici. De exemplu, Andrei Chiriac a câstigat o medalie la Balcaniada de informaticã”, a declarat prof. Bucur Laura.

Elevii de la “Emil Racovitã” si-au prezentat liceul

Elevii care vor sã îsi continue studiile la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui au de ales între urmãtoarele specializãri: matematicã-informaticã, stiintele naturii, stiinte sociale si filologie. Pentru fiecare specializare sunt prevãzute câte douã clase, cu o capacitate de 56 de elevi. “Anul acesta am avut mai multi elevi calificati la fazele nationale ale olimpiadelor scolare, ceea ce demonstreazã cã se lucreazã la un nivel înalt. Liceul Teoretic <<Emil Racovitã>> are o viziune largã asupra activitãtilor extrascolare, care cuprind: proiecte europene Erasmus, activitãti sportive, se poate practica orice fel de sport, inclusiv Frisbee, este promovat voluntariatul etc. De asemenea, laboratoarele de informaticã sunt moderne, existã videoproiector, sistem audio si internet în toate sãlile, parcare de biciclete, teren de volei cu nisip, iar elevii care vor fi admisi în cele mai bune clase de-a IX-a vor învãta dimineatã”, ne-au spus elevii de la standul Liceul Teoretic “Emil Racovitã”.

Optiuni de nerefuzat la toate unitãtile de învãtãmânt

În planul de scolarizare pentru 2017-2018 al Colegiului Economic “Anghel Ruginã” sunt prevãzute sapte clase (196 elevi). La filiera teoreticã, profil real, existã o clasã la specializarea matematicã -informaticã si una la stiinte ale naturii, iar la profil umanist sunt 28 de locuri la stiinte sociale. La filiera tehnologicã, profil servicii, sunt douã clase la calificarea tehnician în activitãti economice, la calificarea tehnician în comert sunt 28 de locuri, iar la tehnician în hotelãrie sunt 28 de locuri. Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si-a prezentat oferta educationalã sub sloganul “ Vino în familia LMK!”, iar potentialii viitori elevi pot opta pentru urmãtoarele specializãri: matematicã-informaticã (intensiv informaticã) – 28 de locuri, stiinte ale naturii – 56 de locuri, stiinte sociale (bilingv limba englezã), stiinte sociale (intensiv limba francezã), filologie (intensiv limba englezã). Liceul cu Program Sportiv si-a propus sã facã patru clase: una de handbal, una de atletism, una de fotbal si una mixtã. Reprezentantii unitãtii de învãtãmânt au spus cã printre punctele forte se numãrã baza de sport proprie (1 teren fotbal gazon sintetic si instalatie de nocturnã, 2 terenuri de fotbal gazonate, 1 teren de handbal bitumat, pistã sinteticã linearã de atletism, pistã sinteticã circularã, groapã sãrituri lungime cu pistã de elan etc.) si sala de sport ultramodernã. Prezenti la târg au fost si reprezentantii de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti, iar oferta acestora este bogatã: pe filiera teoreticã sunt clase de stiinte sociale, filologie, matematicã-informaticã, stiinte ale naturii, iar la oferta tehnologicã noutatea ar fi reintroducerea unei clase de mecanic agricol, solicitatã de agentii economici din zonã. Unul dintre standuri a apartinut Centrului Militar Judetean Vaslui, elevilor fiindu-le prezentate ofertele colegiilor militare din tarã si criteriile pe care trebuie sã le îndeplineascã pentru a accede într-o astfel de unitate de învãtãmânt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.