SOMNUL AUTORITÃTILOR…Situatie gravã la o unitate spitaliceascã din judet. Din luna decembrie a anului trecut, Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad a rãmas fãrã autorizatie sanitarã de functionare. Acest lucru trebuia sã atragã dupã sine si stoparea finantãrii din partea Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui. Nu s-a ajuns în aceastã situatie pentru cã în rândul autoritãtilor judetene este o harababurã totalã. Conducerea Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui a recunoscut cã spitalul bârlãdean abia acum lucreazã la obtinerea autorizatiei. Maria Vlasici, directorul CJAS Vaslui, ne-a declarat cã la institutia pe care o conduce a fost depusã o autorizatie sanitarã, eliberatã de DSP în septembrie anul trecut. Managerul unitãtii sanitare a afirmat cã a semnat noul contract cu Casa, acoperit fiind de o lege care n-a fost însã publicatã în Monitorul Oficial. CJAS Vaslui si DSP Vaslui nu se aflã însã la prima abatere de acest gen. Anul trecut, clinicii private „Katimed” din Vaslui i-au fost decontate aproximativ 71.000 de lei, cu toate cã nu avea autorizatia sanitarã de functionare.
La spitalul bârlãdean problemele par sã se tinã lant. Pe lângã cele financiare, de câteva luni, conducerea unitãtii sanitare se confruntã si cu lipsa autorizatiei sanitare de functionare. Mai exact, de pe data de 31 decembrie. Surse demne de încredere ne-au declarat cã, desi stiau cã vor rãmâne fãrã aceastã autorizatie, cei din conducerea spitalului nu si-au dat silinta sã obtinã o reautorizare. „Stiau cã pe 31 decembrie vor rãmâne fãrã autorizatie sanitarã de functionare si cu toate acestea au depus dosarul de reautorizare cu câteva zile înainte. De obicei, un astfel de dosar se depune cu cel putin 6 luni înainte de expirarea autorizatiei, pentru a se putea lucra la el, mai ales când stii cã ai probleme”, au spus sursele noastre. Legea spune clar cã un spital fãrã autorizatie sanitarã de functionare nu poate primi bani de la Casã. Cu toate acestea, institutiei sanitare din Bârlad i-a fost decontatã, în primul trimestru al acestui an, suma de 12 milioane de lei noi, pentru serviciile medicale prestate. Cum s-a ajuns în aceastã situatie ?
„Într-adevãr, la Bârlad e o situatie mai atipicã”
Potrivit Mihaelei Vlada, directoarea Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, spitalul din Bârlad nu are, momentan, autorizatia sanitarã de functionare. „Este adevãrat cã la Bârlad este o situatie mai atipicã. O autorizare la spital se dã cu sau fãrã grade de conformare. Sunt spitale care nu au grade de conformare, sunt spitale care necesitã anumite îmbunãtãtiri, modernizãri, circuite modificate pentru care se introduc aceste grade de conformare. Spitalul Bârlad face parte din categoria spitalelor care va primi autorizatie sanitarã de functionare cu grade de conformare. Ei au un dosar depus la noi, care este în lucru, pentru care s-au cerut mai multe documente. Dosarul este în curs de completare”, ne-a declarat sefa DSP Vaslui.
„Noi avem o autorizatie depusã la dosar, din 27 septembrie 2016”
La Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, situatia se prezintã cu totul altfel. Spitalul din Bârlad are autorizatie sanitarã de functionare, obtinutã pe 27 septembrie 2016. „Stiam cã Spitalul Municipal din Bârlad are autorizatie sanitarã de functionare, obtinutã în data de 27 septembrie 2016. Atât timp cât Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui nu a anulat aceastã autorizatie, ea rãmâne valabilã un an de zile, Nicãieri în autorizatia depusã la noi în dosar nu scrie ca ea nu mai e valabilã de la data de 1 ianuarie a acestui an”, ne-a declarat Maria Vlasici, directorul CJAS Vaslui.
Conducerea Spitalului bârlãdean s-a folosit de o lege care nu a fost încã publicatã în Monitorul Oficial
Culmea, sefa CJAS este contrazisã si de Angela Chirilã, managerul spitalului „Elena Beldiman”, care ne-a declarat cã unitatea pe care o conduce lucreazã la obtinerea autorizatiei. „Noi am depus dosarul de autorizare la sfârsitul lunii noiembrie, mai exact pe 29. Între timp s-a modificat legislatia. În luna decembrie a anului trecut, mai multe spitale care se aflau în situatia noastrã au fãcut memorii la minister, sã se prelungeascã termenul planului de conformare pânã în 2020. S-a modificat legislatia, iar legea urmeazã sã fie publicatã în Monitorul Oficial. În ceea ce priveste sumele decontate în primul trimestru al acestui an, Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate ne-a fãcut plãti în baza contractului de anul trecut”.
Nu e prima datã când CJAS închide ochii la lipsa autorizatiei sanitare de functionare
În luna noiembrie 2015 firma SC Katimed SRL, care detinea un laborator de analize medicale în zona Gãrii din Vaslui, a rãmas, de asemenea, fãrã autorizatie sanitarã de functionare. Desi lipsa acestui document ar fi trebuit sã atragã dupã sine încetarea de îndatã a contractului cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar clinica a continuat sã primeascã sume foarte mari din bugetul C.J.A.S.-ului. De exemplu, în luna decembrie 2015, clinicii i-a fost decontatã, pentru serviciile medicale paraclinice acordate, suma de 26419 lei. În luna noiembrie, suma a fost si mai mare, de 29281 lei. În total, 55700 de lei încasati ilegal. Abia în luna februarie 2016, dupã ce cazul a apãrut în ziarul nostru, conducerea CJAS a decis suspendarea contractului cu clinica respectivã.
Se încearcã declasificarea spitalului din Bârlad ?
Potrivit unor surse din cadrul spitalului, toate problemele cu care se confruntã institutiei sanitarã sunt cauzate de un „parazit care graviteazã în jurul institutiei si care urmãreste declasificarea unitãtii”. „În Bârlad se încearcã construirea unui spital privat iar cel care o face sapã puternic la temelia spitalului de stat. Lipsa autorizatiei sanitare, dar si a lucrãrilor de modernizare au ca scop declasificarea Spitalului ‘Elena Beldiman’. Ce va însemna acest lucru ? Mai putine paturi pentru spital, mai putine gãrzi asigurate, fonduri mai mici alocate. Medicii vor emigra cãtre spitalul privat”, ne-au declarat voci din spitalul bârlãdean.