FINAL Raportul primarului municipiului Husi, pe 2016, aratã cã treburile în oras merg bine, probleme fiind doar pe ici, pe colo, unele… chiar prin pãrtile esentiale! Primul aspect pozitiv cu care debuteazã raportul stãrii socio-economice a Husului se referã la faptul cã a crescut numãrul de angajati. Nu cu mult, doar 95 de someri, ne anuntã Primãria, si-au gãsit de lucru. Au mai rãmas în asteptarea unei slujbe destul de multi, cât sã acopere rata somajului de 11,66%. Pânã atunci, trebuie subliniat faptul cã husenii s-au dovedit si în 2016 cetãteni constiinciosi, cele mai multe taxe si impozite fiind colectate în procent de peste 90%.
Per total, raportul primarului municipiului Husi, pentru anul 2016, a fost prezentat în termeni destul de optimisti. „Activitatea primarului municipiului Husi, în 2016, cu aportul aparatului de specialitate si a serviciilor publice, s-a desfãsurat în spiritul transparentei si al respectului fatã de cetãtean”, se precizeazã în document. Piata muncii – subiectul sensibil al ultimilor ani – înregistreazã, dupã cum aratã cifrele, o crestere. Dacã la finele lui 2015, orasul avea 5102 angajati, la sfârsitul lui 2016, alesii sustin cã erau 5197 de oameni angajati cu acte în regulã. Sunt, mai spun acestia, premisele unei îmbunãtãtiri a situatiei pe piata muncii, de vreme ce existã agenti economici care îsi desfãsoara activitatea în oras: 1556 agenti economici, 1685 persoane fizice autorizate, la care se adaugã 56 de institutii publice. Cu învãtãmântul, lucrurile sunt prezentate si ele în termeni pozitivi, doar pe la unele scoli mai sunt probleme. Este cazul Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir”, unde, într-un singur an, au fost lãsati repetenti nu mai putin de 106 elevi. Primãria sustine cã a reusit, în 2016, sã asigure conditii bune de desfãsurare a activitãtii în scolile si grãdinitele locale.
Spitalul si Asistenta Socialã!
La Spitalul municipal, cifrele avansate aratã cã, în continuare, este mare nevoie de medici în Husi. Rãmân vacante 34 de posturi de medici, dar ar mai fi nevoie si de 63 de asistente medicale, precum si 24 de infirmiere, pentru ca actul medical sã fie efectuat la cele mai bune standarde. Peste 11.400 de persoane, din toatã zona, au necesitat internare continuã, iar peste 11.800, internare de zi. Dacã vine vorba despre Asistenta Socialã, aici cifrele aratã un volum de muncã destul de mare: Serviciul Public a efectuat, spune Raportul, într-un singur an nu mai putin de 4512 anchete sociale.
Aquavas-ul are de dat, dar si de luat!
Rãmâne, în continuare, mai importantã problema datoriilor, dar si a datornicilor de la Aquavas. Peste 900.000 de lei sunt datoriile pe care societatea le are cãtre furnizori, în principal. Partea bunã este cã are creante cam la nivelul aceleiasi sume, acestea reprezentând facturi neîncasate de la populatie, dar si de la firme sau institutii publice. Cea mai mare datorie a Aquavas-ului este cãtre societatea E-On, unde trebuie sã achite peste 211.000 lei.