HABEMUS BUGET Municipiul Bârlad are buget pe acest an. Acesta, prevãzut sã fie în jur de 120 000 000 de lei, a fost aprobat în sedinta de pe 31 martie, cu câteva amendamente propuse de consilierii locali, atât PSD, cât si PNL. Vã prezentãm principalele investitii acre se vor realiza în Bârlad în acest an.
Bugetul prevãzut si aprobat de CLM Bârlad poate fi consultat pe site-ul Primãriei Bârlad, de cãtre oricine doreste. Printre investitiile propuse pentru acest an de cãtre primarul Dumitru Boros, vã prezentãm cele mai interesante, în afarã de cele prevãzute pentru scoli (investitii prin fonduri guvernamentale):
– Monumentul Eroilor celor douã rãzboaie mondiale, care urmeazã a fi amplasat în Piata Tricolorului, în fata Statiei CFR Bârlad. (165.000 lei)
– Studiu de fezabilitate pentru trei sensuri giratorii în Bârlad – câte 30 000 de lei/fiecare sens giratoriu – (la Confectii, la Cerbul de Aur – iesirea de la Piatã si la BCR)
– Împãdurirea Coastei Barajului Râpa Alabastrãe (180 000 de lei)
– Extinderea canalizãrii Munteni – Podeni (8 000 000 de lei)
– Lucrãri pentru strãzi Deal II, Tuguiata II, Cartier Bariera Puiesti, Complex Scolar, Trestiana, Extindere Complex Scolar – (5. 730 000 lei)
– Computer Tomograf – (900 000 lei)
– Containere (20 bucãti) pentru spitalul Bârlad, pentru mutarea Pavilionului Administrativ – ca sã se transforme spatiul din spital în Centrul de Internãri de zi (400 000 lei)
– Asfaltare strada Tudor Arghezi
– Asfaltare strada Octav Bãncilã
– Asfaltare strada Olaru Cristian
– Asfaltare strada Marin Lucian
– Asfaltare strada Doctor Bagdasar
– Asfaltare strada Bicaz
– Asfaltare strada Posta Veche
– Asfaltare strada Ioan Vodã
– Supra lãrgire strada Cerbului
– Parcãri betonate Bloc V10
– Parcãri betonate blocurile C 1, I 3, Z 3.
Toate acestea vor fi fãcute cu 1 973 000 lei.
La Apãrarea civilã s-a prevãzut achizitionarea unui aparat de detectie cu termoviziune, deoarece Bârladul este într-o zonã criticã de cutremure si s-a considerat cã este absolut necesar achizitionarea unui asemenea aparat. De asemenea, la Grãdina Publicã din Bârlad s-a dispus efectuarea unui Studiu de Fezabilitate pentru reamenajarea acestei grãdini. „Sunt tot mai multe solicitãri privind amenjarea acestei grãdinii ca cea din Vaslui. Noi nu ne putem pronunta, de aceea trebuie sã vinã un specialist sã întocmeascã un studiu ca sã stim exact ce avem de fãcut si cât ne va costa”, a spus primarul Dumitru Boros. Tot în acest an s-a stabilit prin buget alocarea sumei de 430 000 de lei pentru achizitionarea terenului de sub Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Bârlad, deoarece se stie cã existã un litigiu între CARP Bârlad si Primãrie, terenul fiind al CARP, iar clãdirea a Primãriei. „Situatia juridicã a bunului repectiv nu este clarã de ani de zile. Nu putem termina investitia – adicã sã primim bani de la bugetul Ministerului Muncii, pentru cã nu avem terenul în proprietate, asa cã am prevãzut bani ca sã achizitionãm terenul de la CARP Bârlad si astfel sã devenim proprietari pe tot ce este acolo, ca sã terminãm odatã aceastã investitie. Vom primi astfel ajutor si de la Ministerul Muncii”, a spus primarul Boros.
Bârladul va avea PUG
Anul acesta este prevãzutã în buget si o sumã importantã pentru Planul Urbanistic General (180 000 de lei). „Am prevãzut bani pentru a continua PUG-ul la Bârlad. Este absolut necesar sã se lucreze aici, fiind foarte important pentru oras, deoarece va pune capãt haiduciei din oras, unde s-a construit si se construieste dupã ureche, neavând acest PUG. Noi nu putem sã impunem o disciplinã fãr acest PUG”, a mai precizat primarul Boros. De asemenea, va fi fãcutã o expertizare la Blocul G1, cunoscut ca si Ghetou, care va fi reabilitat si transformat în locuinte sociale.