LECTIE…40 de câini comunitari, de la adãpostul Goscom-ului, au fost salvati ieri de la eutanasiere, de o asociatie pentru protectia animalelor din Bucuresti. La urcarea câinilor în masini au contribuit si douã olandeze, care au venit la Vaslui special pentru a se asigura cã patrupedele nu vor avea de suferit. Interesant e cã în timp ce angajatii Goscom-ului se foloseau de crose pentru a prinde câinii, olandezele o fãceau cu mâinile goale. “Nu intrati în cusca aia”, “nu puneti mâna pe câinele ãla, cã muscã”, strigau hingherii la cele douã femei. Degeaba! Într-o ora si jumãtate, cele douã olandeze au încãrcat în masinã mai multi câini decât patru hingheri, cu crose. Dovadã clarã cã animalele chiar simt sufletele persoanelor cu care intrã în contact.
În ultimele luni, mai multe asociatii din tarã si din strãinãtate s-au arãtat interesate de soarta câinilor comunitari din adãpostul de la Termica. Cea care a reusit sã focalizeze atentia acestor asociatii pentru protectia animalelor a fost o tânãrã, Ana Maria din Bârlad, care a rãmas impresionatã de tratamentul aproape inuman la care sunt supusi câinii comunitari din Vaslui. “Am decis sã mã implic în salvarea acestor animale dupã ce, în luna noiembrie a anului trecut, am vãzut un filmulet cu niste cãtei capturati în zona Interex. Cãteii au fost prinsi cu crose si bãgati în sac, apoi aruncati în masini. Parcã nu aveau si ei suflete. E pãcat cã în Vaslui nu existã nici o asociatie care sã aibã grijã de acesti câini. Eu, la Bârlad, am un adãpost pentru 350 de câini, iar în ultimele luni am tot venit la Vaslui, de unde am salvat de la eutanasiere zeci de cãtei”. Asociatii din Câmpina, Iasi, Bucuresti, Brasov, si chiar Austria si Germania i-au sãrit în sprijin Anei Maria, astfel cã, din noiembrie anul trecut si pânã în prezent, sute de câini au fost adoptati.
40 de cãtei au luat ieri drumul Bucurestiului
Cea mai recentã actiune de salvare a câinilor comunitari a avut loc ieri dimineata, când o asociatie din Bucuresti a adoptat nu mai putin de 40 de patrupezi. La actiune au participat si douã olandeze, Isabel Stuyver si Simone Brals, care au ajutat la urcatul cãteilor în masini. Animalele parca au simtit cine le vrea binele si cine le vrea rãul. De fiecare datã când hingherii se apropiau de ei, cãteii începeau sã latre si sã-si arate coltii. Din cauza asta, angajatii Goscom au fost nevoiti sã apeleze la mãnusi si crose pentru a urca în masini câinii. Ei bine, desi erau pentru prima datã în Vaslui, cele douã olandeze au intrat în custi ca si cum ar fi prietene de-o viatã cu cãteii. Si ceea ce hingherii abia reuseau sã facã cu crosele, adicã sã prindã câinii, olandezele izbuteau cu mâinile goale. Scene care i-au lãsat fãrã replicã pânã si pe angajatii adãpostului, care mai strigau din când în când “ doamnã, nu intrati în cusca aia”, “nu puneti mâna pe câinele ãla, cã muscã”. A fost, poate, cea mai bunã dovadã cã animalele chiar simt sufletele persoanelor cu care intrã în contact.
Alti 30 de câini vor fi adoptati de o asociatie din Austria
Potrivit tinerei din Bârlad, în zilele urmãtoare alti 30 de câini vor fi salvati de la eutanasiere, dupã ce o asociatie din Austria si-a manifestat intentia sã îi adopte. “Tragem sperante cã toatã generatia de cãtei care se aflã acum în adãpostul de la Vaslui va fi salvatã. Ne sperie însã o vorbã a hingherilor de aici, care ne-au spus cã nu putem salva noi câini pe cât pot ei sã prindã si sã eutanasieze. Sperãm ca acest lucru sã nu se întâmple. Cu totii trebuie sã fim mai responsabili cu animalele pe care le avem, pentru cã noi suntem principalii vinovati cã ele ajung în stradã”, ne-a mai spus Ana Maria.