STRIGÃTOR LA CER…Încadrarea într-un grad superior de invaliditate i-a adus numai dezavantaje unei pensionare din Vaslui. Aceasta s-a ales nu doar cu o pensie mai micã, ci si cu cresterea vârstei de pensionare de drept de la 60 la 62 de ani. „Când era încadratã în gradul III avea pensie de 601 lei. Abia ne ajungeau banii pentru medicamente. Acum, de când are gradul II de invaliditate, ia 520 lei, pensia minimã socialã. Unde s-a mai vãzut ca statul sã-ti taie pensia când boala ti se agraveazã ? Acum nu mai avem bani nici de pastile. Am fost la Casa de Pensie, unde mi s-a spus cã asa e legea, ei nu au ce sã facã. Statul mi-a condamnat sotia la moarte pentru cã fãrã aceste medicamente nu poate trãi”, ne-a spus sotul femeii.
Mocanu Maria are 57 de ani. În 1999, dupã 19 ani si 11 luni de muncã la fabrica de textile din Vaslui, a iesit la pensie pe caz de boalã. Inima nu o mai lãsa sã depunã niciun fel de efort. Din 1999 si pânã pe 1 august 2001 a fost încadratã în gradul II de invaliditate. Din august 2001 si pânã în ianuarie 2017 a fost trecutã în gradul III, primind o pensie de 601 lei. Din luna ianuarie a acestui an, comisia de expertizã a încadrat-o din nou în gradul II, pentru cã între timp boala i se agravase. Anul trecut, în luna noiembrie, Maria a fost luatã cu elicopterul si transportatã la Iasi. Suferise un infarct miocardic acut. Pe lângã asta, femeia mai are si hepatitã cronicã, diabet zaharat, sindrom vertiginos, hipertensiune arterialã esentialã grad III risc foarte mare. Aproape toatã pensia de 601 lei se ducea pe medicamente, astfel cã atunci când a primit decizia din ianuarie, de încadrare în gradul II, femeia s-a bucurat foarte mult. Credea cã pensia i se va mãri.
Grad superior de invaliditate, pensie mai micã
Loviturã de proportii însã pentru sotii Mocanu. În luna februarie a acestui an, pensia Mariei nu doar cã nu a crescut, asa cum era si firesc, dar s-a micsorat. Cu aproape 100 de lei. „De la 601 lei, cât primea când era încadratã în gradul III, au scãzut la 495 de lei. I-au fãcut-o 520 de lei, cât e pensia minimã socialã. În plus, când era la gradul III, avea dreptul sã iasã la pensia de drept la 60 de ani. Acum, de când a trecut la gradul II de invaliditate, i-au crescut si vârsta, la 62 de ani. Douã lovituri dintr-un foc. Stau si mã întreb si eu, ce a gândit legiuitorul, când a fãcut legea asta ? Cum e posibil sã ti se agraveze boala, sã treci într-un grad superior de invaliditate, iar pensia sã ti se micsoreze ? În fiecare lunã, din cauza bolilor pe care le are, toti banii din pensie, ãia 601 lei, îi dãdeam pe medicamente. Acum, nici de medicamente nu mai avem bani. Am fãcut dosar si la Protectia Copilului, am sperat cã poate îi dã un grad de handicap. Sotia mea nu are voie sã facã deloc efort. Nici o gãleatã de apã nu are voie sã care. Trebuie sã fie tot timpul cineva lângã ea. Nici nu s-au uitat la ea ãia din Comisia de Evaluare. Ne-au trimis rãspunsul prin plic. Au zis cã nu se încadreazã în grad de handicap. Ce sã ne facem, unde sã apelãm, cã sotia mea, fãrã medicamente, moare?”, ne-a declarat Mocanu Ion, sotul femeii.
„Câteodatã mã rog ca Dumnezeu sã mã ia la El”
În 2014 Maria Mocanu a suferit un infarct miocardic. Pentru cã medicii de la spitalul din Vaslui erau depãsiti de situatie s-a decis trimiterea femeii la Iasi, cu elicopterul. Viata i-a fost salvatã dupã ce cardiologii de la „Parhon” i-au fãcut o angioplastie coronarianã. În 2015 a intrat din nou în sala de operatii din cauza unei pungute de lichid pe inimã. Pe lângã necazurile cu inima, femeia mai suferã si de hepatitã cronicã, diabet zaharat, sindrom vertiginos si multe alte boli. Azi, viata Mariei Mocanu înseamnã zeci de medicamente luate în fiecare zi. Le are puse pe o masã, ordonate pe mai multe ore ale zilei. Lunar, în jur de 500-600 de lei se duc pe pastile. Fãrã ele, n-ar avea nicio sansã. Faptul cã statul i-a tãiat si din acei putini bani pe care îi lua, a întristat-o si mai mult, iar acum se pregãteste pentru ce e mai rãu. „Spuneti dumneavoastrã cum mã mai descurc eu de acum, daca nu mai am bani cu ce sã-mi iau pastilele ? Spuneti dacã e normal sã-mi creascã gradul de invaliditate si sã-mi micsoreze pensia. Pentru mine conteazã si 10 lei, d-apoi 100. Am fost la Casa de Pensie si am întrebat de ce mi-au luat din bani. Mi-au zis cã am stagiul de cotizare incomplet. N-am 20 de ani de cotizare. Îmi lipseste o lunã. Am 19 ani si 11 luni de muncã si iau aceeasi pensie cu unul care a muncit 3-4 ani. Întreb si eu, unde e dreptatea în tara asta ? Câteodatã mã rog la Dumnezeu sã mã ia la El, cã prea mult sufãr”, ne-a declarat, printre lacrimi, Maria Mocanu.
Directorul Casei Judetene de Pensii Vaslui: ” Avem foarte multe astfel de cazuri”
Vasilica Robu, directorul Casei Judetene de Pensii Vaslui, ne-a declarat cã foarte multi vasluieni se aflã în situatii ca cea a Mariei Mocanu. Totul se trage de la legea 263/2010, care le-a dat jos unele sporuri. „Se întâmplã. Doamna a fost pensionatã pe legea 3 din 1977. Din luna aprilie 2001 a intrat în vigoare noua lege, 19/2000. La aceastã lege a venit acea ordonantã când s-a fãcut evaluarea tuturor dosarelor stabilite pe legea veche. S-au cules toate datele din fisele de pensii si din carnetele de muncã si s-au introdus în aplicatie, conform acestei ordonante. S-a introdus si pensia de boalã pânã în octombrie 2004. Pentru pensionarii pe caz de boalã, fie gradul I, fie gradul II, fie gradul III, s-a dat un stagiu potential. Ce reprezintã acest stagiu? E diferenta dintre cât ai muncit si cât îti cere legea, cât este stagiul la care se împarte numãrul de puncte. Toatã lumea a primit acest bonus. Între timp, la 1 ianuarie 2011 s-a schimbat legea. În legea actualã, 263/2010, pensionarul pe caz de boalã nu mai primeste acest bonus. El este conditionat de o anumitã vechime. Astfel cã, în momentul când doamnei Mocanu i s-a fãcut schimbarea de grad, neîncadrându-se pe tabelul cu vârstele de iesire la pensie, i-a fost dat jos acest stagiu potential. Asta s-a întâmplat. Schimbarea gradului se face ca urmare a faptului cã starea de sãnãtate a doamnei i s-a agravat, dar la Casa de Pensie veniturile sunt conditionate în functie de partea contributivã pe care ai adus-o la pensie. Din pãcate, foarte multi vasluieni se confruntã cu aceastã problemã.”