În mod paradoxal, românii au restanțe mai mari la bănci de când le-au crescut salariile. Sunt trei luni consecutive cu creștere a ratei creditelor neperformante, deși BNR speră ca aceasta să scadă spectaculos până la sfârșitul anului.
Rata creditelor neperformante a crescut cu 0,29 puncte procentuale, la 9,75%, în ianuarie, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).
Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare a crescut cu 13.029, la 648.873 în ianuarie, față de nivelul din decembrie, fiind a treia lună consecutivă de creștere, se arată în datele Băncii Naționale a României.
Asta în condițiile în care salariul mediu net în ianuarie 2017 a fost de 2.300 lei, mult peste nivelul de 1.833 lei din septembrie 2016, pe fondul majorărilor din sectorul public, dar și în privința salarizării minime.
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara decent că Banca Centrală și-a propus o țintă de 6% a creditelor neperformante în acest an.
„Creditele neperformante au continuat să se reducă. În acest an există ținta de 6% cu creditele neperformante, adică de a ajunge la media europeană. Suntem, în schimb, peste media europeană în ce privește gradul de acoperire cu provizioane al acestor credite. Din perspectiva bugetului România nu ar trebui să folosească bani publici pentru sectorul bancar în acești ani, începând cu 2009”, a spus Voinea.
Valoarea restanțelor se ridicau, în ianuarie, la 8,08 miliarde lei, în creștere cu 1% comparativ cu luna anterioară, din care peste 3 miliarde lei erau în moneda națională, 3,45 miliarde lei echivalent în euro, 1,58 miliarde lei echivalent în alte valute și 45,5 milioane lei echivalent în dolari.