A venit, în sfârșit, primăvara. E anotimpul în care natura renaște. Evident că și corpul nostru trebuie să renască. Există două probleme de sănătate foarte prezente în rândul populației, care afectează stilul de viață și starea de bine: hemoroizii și varicele. Despre ele discutăm cu dr. Diana Avasâlcei, medic specialist chiurugie generală și nutriție, doctor în științe medicale.
– Să o luăm cu începutul. Vorbim de două boli despre care, ca pacient, avem o anumită jenă de a discuta. Am văzut o reclamă în care se spunea că boala nu e o rușine. Cum să depășim acest obstacol, oare? Așadar, ce sunt hemoroizii, pe cine să „dăm vina” dacă suntem diagnosticați cu această patologie?
– Hemoroizii sunt vene dilatate în regiunea anală în care s-a acumulat sângele ce nu mai circulă corespunzător. 85% din populație suferă de această patologie. Este clar că există o predispoziție genetică, dar la aceasta trebuie să se alăture și o serie de factori favorizanți- constipație, stat în șezut în timp îndelungat, efort fizic intens de ridicare de greutăți, fumatul. Dacă ne gândim de exemplu la constipație, cel mai frecvent factor favorizant, nu există o rețetă – minune pentru menținerea unui tranzit intestinal normal, există doar o serie de indicații pe care pacientul le poate transforma în propria rețetă.
– Ce trebuie să facem?
– Să se adopte un regim de viață care evită sedentarismul și care include exerciții fizice de la cele mai simple. Să se consume cel puțin 2l de apă pe zi (3 pahare pe stomacul gol). Să disciplinăm programul de mese – la ore fixe și fără a sări peste nici una. Micul dejun este obligatoriu și ar trebui să conțină fructe, pâine de secară, iaurt. Nu trebuie să ne abținem de la mersul la toaletă și, mai mult, e bine să ne obișnuim organismul la ore regulate. Mâncați încet și mestecați bine, ajutând astfel digestia. Mâncați cel puțin 3 fructe și 3 legume proaspete pe zi. Evitați consumul de alimente cu conținut scăzut de fibre.
– Vrând – nevrând, ajungem și la medic…
– Da. Orice simptom în regiunea anală și perianală vă trimite la proctolog. Cine este acesta? Un medic de specialitate chirurgie generală sau urologie. De ce este proctologul chirurg? Pentru că el este cel care poate rezolva și alte complicații legate de hemoroizi- fistula perianală, abcesul perianal care necesită gest chirurgical. DIAGNOSTICUL ESTE PRIMUL PAS PENTRU UN TRATAMENT EFICIENT, IAR TRATAMENTUL ESTE ADAPTAT FIECĂRUI PACIENT ÎN PARTE!
– Ce tratamente există în aceste cazuri?
– Medicina modernă începe să pună preț foarte mare pe recuperarea rapidă și fără mari investiții din partea pacientului. De aceea, în afară de cazurile de urgență chirurgicală sau de tratament chirurgical „la rece”, există tendința tot mai evidentă de a trata pacientul cu metode blânde, ușor de accesat de către acesta. Cea mai mare achiziție în cabinetul meu o reprezintă radiofrecvența operatorie Ellman care îmi permite intervenții chirurgicale sigure, de mare precizie, în urma cărora pacientul se recuperează ușor, cicatrizarea este mult mai rapidă, durerea mult mai mică, sângerarea mult redusă. Astfel, inclusiv pentru tratamentele chirurgicale, aparatura medicală de top ajută medicul și pacientul pentru vindecare mai rapidă și sigură.
Atentie! Ligatura hemoroizilor cu benzi elastice este un act chirurgical, chiar dacă pare simplu pentru pacient. Ce este această metodă? O procedura minim-invazivă, nedureroasă, prin care se „absoarbe” un pachet hemoroidal într-un instrument special care montează un ineluș, strangulând hemoroidul. Tratamentul în sine durează foarte puțin, pacientul pleacă acasă, nefiind necesară spitalizarea. Cel mai important e că nu doare, iar recuperarea este ușoară și completă. Această metodă se repetă la 3 săptămâni până la rezolvarea tuturor pachetelor hemoroidale.
continuare: http://www.desteptarea.ro/sanatate-si-frumusete-ca-stil-de-viata-cu-dr-diana-avasalcei/