Trei copii de la Grãdinita nr.19 „Micuta Picasso”, care functioneazã în cadrul Scolii Gimnaziale „Alexandra Nechita” Vaslui, sunt suspecti de scarlatinã. Copiii, de la grupa mijlocie, nu se simteau foarte bine, luni dimineatã, când au fost adusi la unitatea de învãtãmânt. Asistenta medicalã, vigilentã, si-a dat seama cã starea lor de sãnãtate este precarã si a decis redirectionarea acestora cãtre medicii de familie. Cei mici au ajuns, în cele din urmã, la Spitalul Vechi – Sectia Infectioase, acolo unde li s-a recoltat exudat faringian. Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui a anuntat Directia de Sãnãtate Publicã despre aceste cazuri cu observatia „scarlatinã” si asteaptã acum rezultatul exudatului faringian, care va confirma sau infirma diagnosticul.
Luni dimineatã, trei dintre copiii de la grupa mijlocie prezentau semne de boalã si, dupã ce au fost verificati de asistenta medicalã, au fost directionati cãtre medicii de familie. Bãnuind cã este vorba despre scarlatinã, cadrele medicale au trimis pacientii la Spitalul Vechi – Sectia Infectioase, pentru a li se recolta exudat faringian. „Copiii au fost scosi imediat din colectiv. Diagnosticul nu a fost deocamdatã confirmat, rezultatele vin în termen de trei zile de la prelevare. Doamna educatoare a anuntat imediat toti pãrintii despre acest aspect si îi va informa si despre rezultatul analizelor”, a declarat Alina Moraru, director adjunct al unitãtii de învãtãmânt. Conducerea scolii a mentionat cã în cazul în care se va confirma diagnosticul, se vor aplica toate mãsurile care vor fi recomandate de DSP Vaslui. Reprezentantii SJU Vaslui asteaptã, la rândul lor, rezultatele. „Au fost adusi 3 copii, în vârstã de 4 ani, la Sectia Infectioase cu suspiciunea de scarlatinã. Au rãmas internati doi dintre ei, iar al treilea a fost trimis acasã, unde se aflã sub supraveghere. Cazul a fost raportat la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui cu observatia <<scarlatinã>>. Asteptãm rezultatul exudatului faringian”, a declarat Ana Rinder, director al SJU Vaslui.
Cum se manifestã boala infectioasã
Scarlatina este cauzatã de o bacterie, streptococul beta-hemolitic de grup A. Microorganismul se rãspândeste pe cale respiratorie, fie direct, prin picãturile de salivã împrãstiate în aer în timpul vorbirii, strãnutului, râsului etc., fie indirect, prin obiecte contaminate. Boala debuteazã cu febrã, dureri puternice la înghitit. Ganglionii de sub bãrbie si pãrtile laterale ale gâtului sunt mãriti si durerosi la pipãit. Limba are o serie de modificãri. Eruptia de mici bubite rosii, aspre la pipãit, se instaleazã dupã 24-48 de ore de la debutul bolii.