Senatorii jurişti reiau, marţi, dezbaterea proiectului de Lege de graţiere a unor pedepse, proiect care a fost amânat pe 7 martie. Printre amendamentele depuse la proiectul iniţial al Guvernului se află unul al senatorului PSD Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice, prin care printre beneficiarii graţierii se vor afla şi persoane condamnate pentru corupţie. Pe de altă parte, chiar dacă Şerban Nicolae a anunţat că îşi va retrage amendamentul, acest lucru nu s-a întâmplat.
Proiectul Legii graţierii a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei juridice a Senatului din 7 martie, însă dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni, la propunerea preşedintelui comisiei, Şerban Nicolae. El a explicat că nu e nicio grabă pentru dezbaterea legii graţierii deoarece termenul de adoptare tacită a actului normativ se împlineşte abia pe 25 aprilie.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, la începutul lunii, un amendament la proiectul de lege privind graţierea prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.
Amendamentul a provocat controverse în spaţiul public. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 7 martie, că, dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate, el spunând că, în acest sens, contează pe ”realismul şi buna credinţă a parlamentarilor”.
Amendamentul lui Şerban Nicolae nu a fost susţinut nici de liderul PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe 13 martie, că a discutat cu senatorul social-democrat Şerban Nicolae, care i-a spus că îşi va retrage amendamentul pentru graţierea celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.