REUSITÃ…La Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri” din Vaslui sunt pregãtiti, fãrã îndoialã, cei mai talentati copii din Moldova. Trei elevi care au participat la Olimpiada Zonalã de Interpretare Instrumentalã, desfãsuratã pe 17 martie, la Colegiul National de Artã “Octav Bãncilã” Iasi, si s-au calificat la faza nationalã provin de la aceastã unitate de învãtãmânt. Este vorba despre Daniel Macarov, elev în clasa a VII-a, virtuoz al trompetei, Alexandru Blãnitã, elev în clasa a VIII-a, care a impresionat comisia cu tuba, ambii fiind îndrumati de prof. coordonator Romeo Tãlmaciu si prof. corepetitor Ana Maria Snaider, si Enea Costel, elev în clasa a VII-a, care stãpâneste clarinetul, prof. coordonator Iftimie Cãuneac si prof. corepetitor Ana Maria Snaider.
Din comisiile Olimpiadei Nationale de Interpretare Instrumentalã au fãcut parte si profesorii coordonatori din Vaslui, însã acestia nu au avut voie sã îsi evalueze proprii elevi. Au participat în total cinci copii de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri”. Cu totii au luat premiul I, iar trei dintre acestia s-au calificat la faza nationalã, care va avea loc la Arad, în perioada 24-26 aprilie. Cei cinci elevi sunt: Barnoschi Mihaela, elevã în clasa a IV-a, flaut, profesor coordonator Fodor Renata, prof. corepetitor Snaider Ana Maria; Fodor Bianca, elevã în clasa a V-a, trompetã, prof. coordonator Romeo Tãlmaciu, prof. corepetitor Snaider Ana Maria; Enea Costel, elev în clasa a VII-a, clarinet, prof. coordonator Iftimie Cãuneac si prof. corepetitor Ana Maria Snaider (calificat la nationalã); Daniel Macarov, elev în clasa a VII-a, trompetã, prof. coordonator Romeo Tãlmaciu si prof. corepetitor Ana Maria Snaider (calificat la nationalã); Alexandru Blãnitã, elev în clasa a VIII-a, tubã, prof. coordonator Romeo Tãlmaciu si prof. corepetitor Ana Maria Snaider (calificat la nationalã). Din municipiul Vaslui a participat la olimpiadã si un elev de la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu”, Trufea Rares Ionel, clasa a VII-a, pian, prof îndrumãtor Parfeni Galina, care a luat o mentiune. Mentionãm cã existã si un al patrulea copil calificat la nationalã – Pruteanu Rãzvan, clasa a VII-a, scoala Gimnazialã “N.N. Tonitza” Bârlad, flaut, prof. coordonator Pîrvu Aida sI prof. corepetitor Mocanu Emilia. “Surprinzãtor din punctul meu de vedere este faptul cã la sectiunea <<alamã>>, din cei 19 elevi participanti, au fost patru finalisti, iar doi sunt din municipiul Vaslui, de la clasa mea. La sectiunea instrumente din lemn, iar avem o surprizã, pentru cã din cei sase elevi care merg mai departe, un clarinetist este de la clasa domnului Cãuniac Iftimie. Pentru a obtine astfel de rezultate este foarte importantã implicarea profesorului, care trebuie dublatã de munca elevului, asiduã pot sã spun, exageratã pe undeva, deoarece copiii repetã si sâmbetele si duminicile, când ar fi putut sã facã altceva”, a declarat Romeo Tãlmaciu. O a patra elevã a fost pe punctul de a se clasa în finalã. Este vorba despre Bianca Fodor, elevã la aceeasi unitate de învãtãmânt, în clasa a V-a, trompetã. “Bianca a fost pusã în balantã cu un alt instrumentist si s-a decis calificarea celui din urmã”, a mai declarat Romeo Tãlmaciu. “Toti copiii au cântat mai bine ca niciodatã, a fost cea mai bunã zi a lor, nu m-am mai întâlnit cu aceastã situatie, ca toti copiii participanti sã se exprime artistic excelent, chiar dacã au avut putine emotii, care sunt normale la orice competitie”, a încheiat prof. Romeo Talmaciu.
“Rezultatul exceptional nu pot spune cã este o surprizã”
“Clasele cu program integrat de Muzicã Instrumentalã ale Scolii Gimnaziale <<Vasile Alecsandri>> Vaslui se dovedesc a fi un succes, pornit de la o idee bunã, preluatã si însusitã de un colectiv de cadre didactice deosebite. Rezultatul exceptional din acest an scolar nu pot spune cã este o surprizã, pentru cã nu este singurul an când avem elevi calificati la faza nationalã a Olimpiadei, dar pot afirma cã este o bucurie care ne-a depãsit asteptãrile chiar si celor mai optimisti dintre noi. Cei trei elevi calificati sunt fãrã îndoialã talentati, pasionati si ambitiosi, zecile de ore de studiu arãtându-si acum eficienta. Ne dorim ca aceastã confirmare sã fie recunoscutã ca binemeritatã si, desigur, sã ne mentinem un standard ridicat, asa cum singuri ne-am propus” – profesor Dorina Baban, directorul Scolii Gimnaziale “Vasile Alecsandri” Vaslui.