DUPÃ SASE ANI…Reabilitarea si modernizarea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a ajuns la final. Efectuate în baza unui program cu fonduri europene în valoare de 69.135.863 lei, lucrãrile de modernizare a celei mai mari unitãti medicale din judetul Vaslui au durat aproape sapte ani. Pãrtile implicate în proiect au anuntat joi, 16 martie, încheierea proiectului, însã conducerea unitãtii a dat asigurãri cã modernizarea spitalului va continua.
Vechile corpuri A si B ale Spitalului Judetean din Vaslui, altãdatã niste clãdiri pline de igrasie si cu peretii scorojiti, au fost transformate în clãdiri moderne, unde pacientii beneficiazã de cele mai bune conditii. Pe lângã saloane, care acum rivalizeazã cu cele ale marilor spitale din Occident, spitalul se poate lãuda si cu aparaturã medicalã de ultimã generatie, cum putine unitãti sanitare din tarã au. Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a fost modernizat printr-un proiect de 69.135.863 lei, din care 66.635.181 lei a fost partea nerambursabilã a Uniunii Europene si a Guvernului României, iar restul de bani au venit de la Consiliul Judetean Vaslui. Impactul proiectului la nivelul judetului Vaslui constã în îmbunãtãtirea conditiilor de spitalizare, de diagnostic si tratament pentru pacientii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, care beneficiazã acum de un confort sporit în saloane cu baie proprie, dotate cu mobilier nou si sistem de climatizare, console medicale cu iluminat individual, sistem de avertizare sorã-bolnav, fluide medicale. De asemenea, proiectul a contribuit la reducerea indicelui duratei medii de spitalizare de la 7,65 zile (la sfârsitul anului 2008) la 5,75 zile (în luna noiembrie 2016).
„Vom continua modernizãrile”
Managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, Ana Rinder, a declarat la conferinta de închidere a proiectului cã lucrãrile de modernizare a unitãtii sanitare vor continua si în anii urmãtori. „Multumim pacientilor nostri care, pe parcursul acestui proiect, au înteles cã acele conditii uneori precare au fost doar în ideea de modernizare si de a aduce acest spital la un nivel la care doar câtiva cârcotasi spun cã nu se aflã. Am fost în multe spitale din tarã si pot sã vã spun cã cel de la Vaslui e asa cum multe comunitãti si-ar dori sã aibã. Proiectul care s-a derulat este un plus valoare pentru comunitatea vasluianã, pentru cã pacientii nostri meritã sã fie tratati în conditii foarte bune. Aceastã oportunitate a fost ceva unic pentru judetul nostru. Dacã n-ar fi fost acest proiect ne-ar fi fost foarte greu sã ajungem la acest nivel, atât din punct de vedere al conditiilor de cazare, cât si ca dotare cu aparaturã medicalã. Consider cã reabilitarea corpurilor A si B si partial C reprezintã un prim pas în modernizarea spitalului. Noi am continuat si cu alte proiecte, iar chiar la ora la care discutãm avem studiul de fezabilitate pentru realizarea unui Ambulatoriu de specialitate în curtea spitalului. Suntem la nivelul la care se pregãtesc documente pentru scoaterea la licitatie a obiectivului. Mai avem în vedere continuarea reabilitãrii corpului unde îsi desfãsoarã activitatea sectia de Pneumologie,” a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui, la conferinta de încheiere a proiectului „Reabilitarea, Modernizarea si Echiparea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui”.