JOC PERICULOS…Fenomenul mortal ce a luat cu asalt Rusia, a ajuns si la granita României. Tinerii din Republica Moldova au cãzut pradã jocului “Balena Albastrã”, un joc care poate fi câstigat doar prin suicid. Din pãcate, multi dintre acestia intrã voluntar în grupurile de pe retelele de socializare în care îsi declarã intentia de a câstiga jocul morbid. Jocul mortii s-a rãspândit puternic atât în spatiul ex-sovietic, cât si în estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia si Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenti, care si-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocãrii. Desi diversi lideri de opinie sau pãrinti avertizeazã asupra implicatiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent. Acest fenomen macabru a ajuns si la urechile adolescentilor din Vaslui, care vãd jocul ca pe o idiotenie neîsemnatã, un semn bun, dar asta nu înseamnã cã trebuie sã ne culcãm pe o ureche. “Nu bãnuiesc pe nimeni cã ar juca, dar cu sigurantã sunt multi care ar vrea genul ãsta de atentie. Dacã ar fi sã descriu un posibil jucãtor, acesta ar fi asa: constient cã nu e printre cei mai buni la scoalã, poate stã singur (cu pãrintii plecati în strãinãtate) sau de la tarã, care învatã în Vaslui, genul ãsta de adolescent are cele mai mari sanse sã cadã pradã unui astfel de joc, cu atât mai mult dacã nu este în relatii bune cu familia”, ne explicã o adolescentã.
“Jocul mortii” s-a rãspândit foarte repede din Rusia, unde a apãrut pentru prima datã în 2013, în estul Europei si în Occident. În momentul de fatã oficialitãtile din Ucraina, Letonia si Republica Moldova au raportat cazuri recente de sinucideri la adolescenti, care si-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocãrii, o balenã crestatã în piele. Cu toate cã existã multe avertismente în mediul online, dar si din partea pãrintilor si a psihologilor, acestea sunt ignorate de marea majoritate a pãrintilor si a tutorilor. Regulile sunt simple, dupã ce ti-ai declarat intentia de a juca, esti contactat de un “ghid” care, timp de 50 de zile, oferã sarcini din ce în ce mai morbide. Conform informatiilor care circulã pe internet, printre provocãrile care trebuie îndeplinite se numãrã: automutilarea pe antebrat sau pe picior, unde sunt nevoiti sã îsi cresteze o balenã cu o lamã de bãrbierit, sunt provocati sã se trezeascã la ora 4.20 (care în dictionarul urban reprezintã data în care marihuana a fost legalizatã în statul Colorado din SUA), sã vizioneze un film de groazã sau sã se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clãdiri. Ultima sarcinã, si cea care face jocul un pericol pentru societate, este sinuciderea, prin metode diverse. Într-un interviu, creatorul acestor grupuri a declarat cã el le putea oferi tinerilor ce le lipsea în viatã si cã acestia au pleacã din aceastã lume fericiti. “Mor fericiti. Le dau tot ce nu pot avea în viata realã: cãldurã, întelegere si comunicare”.
Fenomenul a atras si atentia adolescentilor din Vaslui
Cu toate cã în ultimul deceniu în spatiul online suicidul a fost atribuit curentului EMO, mai exact acei tineri care se îmbracã în negru, au coafuri ciudate si, cel mai des, au stãri continue de depresie, iatã cã acum nu mai avem un reper exact al adolescentilor ce pot fi considerati un pericol pentru ei însisi. În momentul de fatã, la nivel international, peste 130 de tineri s-au sinucis ca urmare a participãrii la jocul “Balena Albastrã”. Iatã cã acestã provocare macabrã a ajuns si la urechile tinerilor din Vaslui. Acestia nu stiu ce sã creadã despre cei care îl joacã si sunt de pãrere cã este un lucru stupid si nu înteleg cum sã îti iei viata. “Sincer, e o prostie! Noi nu stim cum sã plecãm din sãrãcia orasului ãsta mai repede. Cred cã cei care s-au omorât nu stiu ce e cu adevãrat greul si pentru cã cineva le-a rãnit sentimentele firave, fug la telefon si cautã sã se omoare”, ne spune Radu, 16 ani. Aceastã pãrere este des întâlnitã între adolescentii vasluieni, când vine vorba de aceste sinucideri. “Eu una am aflat de joc de pe Facebook, dintr-un articol aleatoriu. Nu am dat mare importantã, astã pânã când am auzit cã tinerii chiar îsi iau viata. Din câte am auzit, prietenii mei considerã jocul ca fiind stupid si nu îi vãd rostul, si sunt de acord cu ei. Din punctul meu de vedere, dacã tot vrei sã te sinucizi, nu da vina pe un blestemat de joc. Nu cred cã vor fi cazuri în Vaslui, dar nu bag mâna în foc. Pubertatea îti ia oarecum mintile. Din câte am citit, multi dintre cei care au jucat, ba aveau probleme sociale, ba nu se întelegeau cu pãrintii ori aveau probleme obscure despre care nu voiau sã discute cu altii. Acestia sunt genul care cautã atentie cu orice pret. Nu bãnuiesc pe nimeni cã ar juca, dar cu sigurantã sunt multi care ar vrea genul asta de atentie. Dacã ar fi sã descriu un posibil jucãtor, acesta ar fi asa: constient cã nu e printre cei mai buni la scoalã, poate stã singur (cu pãrintii plecati în strãinãtate) sau de la tarã, care învatã în Vaslui, genul ãsta de adolescent are cele mai mari sanse sã cadã pradã unui astfel de joc, cu atât mai mult dacã nu este în relatii bune cu familia. Acesta ar fi genul de tânãr care s-ar ascunde în singurãtate si ar cãuta o scãpare online. Nu cred cã mai e mult si o sã avem si noi cazuri de genul. Dacã era jocul ãsta când aveam 13 ani, cu sigurantã mã bãgam, deoarece cãutam atentie cu orice pret. Ai mei nu o ofereau, si clar cã nu se chinuiau sã o facã”, ne explicã adolescenta. Cu toate cã, aparent, adolescentii nu bagã în seamã acest joc, ba mai mult, în hulesc, pãrintii ar trebuie sã fie atenti la semne de izolare, un comportament haotic dezvoltat si la orice detaliu ce prezintã o schimbare în personalitatea tinerilor. (Andrei Manolachi)