Situaţia economică şi sistemele de îngrijire a sănătăţii şi de securitate socială generează problemele cele mai importante cu care românii consideră că se confruntă România, acestea înregistrând un procent de 32%, în fiecare dintre cazuri, potrivit Raportului Naţional publicat de Comisia Europeană.
Alte probleme importante cu care românii consideră că se confruntă România sunt reprezentate de creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai (24%) şi şomajul (19%). Acestea se suprapun ierarhiei problemelor personale resimţite atât de români, cât şi de restul cetăţenilor Uniunii Europene: condiţiile de viaţă, sistemele de sănătate şi de securitate socială, sistemul de pensii, situaţia financiară a gospodăriei, anunţă Mediafax.
Imigraţia (36%) şi terorismul (34%) sunt cele mai importante probleme ale UE, din perspectiva cetăţenilor, însă procentul românilor care le-au menţionat este în scădere faţă de anul trecut (43% apreciind terorismul drept o problemă şi 47% imigraţia), se arată în Eurobarometru.
Situaţia economiei naţionale era percepută ca fiind bună şi foarte bună în cea de-a doua jumătate a anului 2016 de un sfert dintre români, procentul celor optimişti poziţionând România sub media UE (41%), dar în linie cu percepţia populaţiei din aceeaşi perioadă a anului 2015.
În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 12 luni, românii sunt mai puţin optimişti decât la finele lui 2015, un sfert dintre ei declarând că se aşteaptă ca situaţia economică a ţării să se îmbunătăţească, 40% că ea va rămâne la fel şi 29% apreciind că situaţia se va înrăutăţi. Aceste percepţii au fost evaluate în contextul aproprierii şi desfăşurării alegerilor parlamentare din decembrie 2016, precizează autorii Raportului Naţional pentru România.