Specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au stabit că gravul accident de muncă petrecut la secţia reparaţii a Navrom, luni dimineaţă, accident soldat cu rănirea gravă a unui lăcătuş, a fost rezultatul unei serii de neglijenţe şi încălcări ale legii. Firma a fost amendată. Totuşi, nu fumatul a declanşat incendiul.
„Unitatea a fost sancţionată cu 5.000 de lei pentru punerea în exploatare a utilajelor fără a respecta instrucţiunile şi normele de apărare împotriva incendiilor şi pentru fumatul în locuri în care este interzis. Din primele concluzii, acel muncitor a aprins ţigara în aceea zonă cu bricheta, dar nu acesta a fost factorul care a declanşat aprinderea gazului din acea zonă, ci un arc electric făcut de un aparat de sudură. Gazul care s-a aprins a fost oxigenul. Discutăm despre îmbibarea materialelor combustibile cu oxigen, iar arcul electric creat de aparatul de sudură a facilitat aprinderea materialelor combustibile îmbibate cu oxigen. Cantitatea de oxigen putea proveni probabil de la instalaţii care nu erau întreţinute şi erau neconforme potrivit instrucţiunilor de folosire. Din cercetări se pare că aparatul de sudură fost mânuit chiar de cel care a suferit arsurile”, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Acumularea de oxigen era evidentă
Inspectorii de muncă gălăţeni au reconstituit filmul evenimentelor şi pe baza declaraţiilor martorilor, mai ales ale muncitoarei de 52 de ani, care a fost doar speriată şi nu rănită. Şi aici este clar că în zonă acumularea de oxigen în exces a fost cauza.