spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vamesul Cãtãlin Cortojan, decedat în urma unui stop cardiac

- Advertisement -

Cunoscut mai ales dupã ce a ajuns în boxa acuzatilor, vamesul Cãtãlin Cortojan a fost înmormântat în urmã cu câteva zile. Bãrbatul a suferit un stop cardio-respirator si toate eforturile medicilor nu l-au mai putut salva. Constantin Constantiniu Bîrcã, Cãtãlin Nicoale Cortojan, Victor Brãnici si Narcis Iulian Postea au ajuns în boxa acuzatilor, dupã ce DIICOT a sustinut faptul cã acestia, împreunã cu alti patru amici, au introdus ilegal în tarã, în perioada martie – decembrie 2015, peste 200.000 de tigãri cu timbre fiscale de accizare Republica Moldova si au creat un prejudiciu de aproape 70.000 de lei.

Cãtãlin Nicolae Cortojan abia împlinise 50 de ani, în ianuarie. Acesta locuia în Iasi si, cel putin, în declaratia de avere, acesta nu pãrea a fi prea înstãrit, desi procurorii au spus cã primea sume importante drept mitã, în vama Albita. Acesta detinea un apartament în Iasi, de 58 mp, si o leafã anualã de 37.084 lei. Avea însã si un împrumut de 14.000 de euro la bancã si o serie de datorii, pentru care Kruk cerea insistent în instantã executarea sa silitã. Colegii de serviciu spun cã era un tip amabil, un profesionist, iar arestarea sa, din ianuarie 2015, a fost un adevãrat soc pentru el. Faptul cã si acum, în 2017, avea de dus un proces dificil, în care era acuzat, alãturi de alti colegi, de constituirea unui grup infractional organizat, l-a afectat. Pe 24 martie avea un nou termen, în care urma audierea de martori si administrarea de noi probe. „Cine spune cã e usor sã treci prin asa ceva, sã îti vezi viata distrusã într-o zi, nu stie ce spune. E o presiune uriasã. Mai erau si niste probleme în familie, asa cum e la casa fiecãrui om. Nu mai conteazã, oricum, nu mai are sens. Dumnezeu sã îl odihneascã. A fost un coleg bun”, au spus fostii colegi de la Albita.

Alãturi de alti trei bãrbati, fostul vames a ajuns în boxa acuzatilor, acuzat de cãtre anchetatori de trafic cu tigãri. Constantin Constantiniu Bîrcã, Cãtãlin Nicoale Cortojan, Victor Brãnici si Narcis Iulian Postea, au fost acuzati cã, în perioada martie -decembrie 2015, au introdus în tarã peste 200.000 de tigãri aduse ilegal din Republica Moldova si pentru care au creat un prejudiciu de aproximativ 70.000 de lei. Surpriza în sedintele instantei vasluiene din acest dosar a început de când apãrãtorii inculpatilor au demontat rechizitoriul procurorilor DIICOT, arãtând cã ancheta a fost una nelegalã. Aceastã afirmatie s-a bazat pe faptul cã interceptãrile depuse ca probe la dosar nu au fost fãcute cu aprobarea unui magistrat si acest lucru le transformã în probe nelegale. Astfel, s-a ajuns la cererea de nulitate a unor probe care, în opinia apãrãtorilor, ar avea vicii si ilegalitãti în modul de colectare. Ba mai mult, acestea ar aduce vãtãmarea dreptului la apãrare a inculpatilor. Contestat a fost si martorul care a denuntat „afacerea” vamesilor huseni, Petricã Codreanu, motivat de faptul cã acesta ar fi analfabet si nu ar fi putut scrie o declaratie. Acest lucru a fost speculat de avocati, care au lansat ideea cã declaratia martorului Codreanu ar fi, de fapt, scrisã de cãtre anchetatori. S-a ajuns astfel ca avocatii inculpatilor sã cearã ca întreg rechizitoriu sã se întoarcã la procurori pentru a fi refãcut si s-a cerut nulitatea unor acte si probe aflate la dosar.

Acuzatiile si dedesupturile din dosarul „Cortojan”

PROBE… Reamintim cã, din cercetãrile efectuate a reiesit cã, în perioada martie-decembrie 2015, 8 bãrbati, cu vârste cuprinse între 26 si 53 de ani, toti din municipiul Husi, ar fi introdus în România, în mod ilegal, aproximativ 200.000 de tigãri cu timbre fiscale de accizare din Republica Moldova. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionalã este de aproximativ 70.000 de lei, bani pe care inculpatii vor sã-i restituie statului. „În urma administrãrii probatoriului, trei dintre membrii grupãrii au fost retinuti pentru 24 de ore, iar, ulterior, arestati preventiv”, a comunicat IJP Vaslui. Vamesul Cãtãlin Nicolae Cortojan a fost arestat pentru 30 de zile, instanta Tribunalului Vaslui considerând cã DIICOT-ul are suficiente probe care sã îl trimitã dupã gratii. Acesta este considerat, de anchetatori, parte integrantã din grupul infractional din care fãceau parte Sorin Codãescu si Constantin Bârcã, ambii politisti de frontierã, arestati, împreunã cu un alt husean, Costin Dan, la mijlocul lunii decembrie. Interesant este cã, la acea vreme, reprezentantii ANAF, de care tine Directia Vãmilor, au comunicat faptul cã încã nu le-a fost adus la cunostintã pe cale oficialã problemele legale pe care le are vamesul Cortojan. De asemenea, nici pânã acum nu au dat un rãspuns despre tentativa acestuia, de anul trecut, de a confirma un tir de tigãri. Dacã reusea sã facã pierdute cele 600.000 de pachete de tigãri, statul român ar fi fost prejudiciat cu peste un milion de euro. Desi toti vamesii de la Albita stiau despre acest incident, nici pânã acum anchetatorii nu au formulat nicio acuzatie, ca si cum nimic nu s-a întâmplat. Mai mult, dupã acel episod, s-a schimbat si procedura de validare a tirurilor de marfã: fiecare lucrãtor vamal, care se conecteazã la server, are user si parolã individuale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.