spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Închisoare cu suspendare pentru lotul „Albita 1”

- Advertisement -

SENTINTÃ…Între doi si trei ani de închisoare cu suspendare este sentinta datã de cãtre magistratii Curtii de Apel Iasi în cazul celor 47 de politisti de frontierã retinuti în ianuarie 2011. Printre cei condamnati se numãrã si fostul sef al PTF Albita, Daniel Corban. Acesta a primit 3 ani de închisoare cu suspendare si un termen de supraveghere de 5 ani. De asemenea, magistratii au mentinut sechestrul asigurator instituit la debutul procesului. Cei 47 de politisti de frontierã au reusit sã adune, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, aproximativ 2,16 milioane de lei mitã si alte bunuri. Cei care adunau mita erau foarte atenti. Primeau banii în pasaport si stingeau lumina înainte de a numãra spaga.

Dupã mai bine de 7 ani de procese, dosarul „Albita 1” în care au fost trimisi în judecatã 47 de politisti de frontierã, acuzati de luare de mitã, a ajuns la final. Magistratii Curtii de Apel Iasi au condamnat aproximativ jumãtate dintre politisti la doi ani de închisoare cu suspendare si un termen de supraveghere de patru ani. Cealaltã jumãtate a primit trei ani de închisoare cu suspendare si un termen de supraveghere de cinci ani. Printre cei care au fost condamnati la trei ani de închisoare se numãrã si Daniel Corban, fostul sef al Punctului de Trecere a Frontierei Albita.

De asemenea, cei 47 de politisti de frontierã vasluieni vor trebui sã dea înapoi, statului român, mita primitã în cele trei luni de supraveghere în Vama Albita. Pentru aceasta, au fost instituite sechestre asiguratorii pe bunurile si conturile fiecãrui inculpat, fiind deja identificate masinile sau imobilele pe care le detine fiecare, în vederea vânzãrii prin licitatie publicã. „Asupra sumelor primite cu titlu de mitã de cãtre politistii de frontierã din cadrul PTF Albita, pusi sub acuzare în prezentul dosar de urmãrire penalã, se va retine ca medie a sumei totale colectate pe o singurã turã si împãrtitã de coinculpati, conform cotelor stabilite în prealabil, suma de 1.200 RON. Având în vedere cã, prin probatoriul administrat în cauzã, a rezultat cã pe întreaga perioadã a monitorizãrii si retinutã în actul de punere sub învinuire, noiembrie 2010-ianuarie 2011, coinculpatii au desfãsurat activitãtile de coruptie în cadrul unui grup infractional organizat, urmeazã ca, la modalitatea de calcul a sumelor de bani dobândite prin sãvârsirea infractiunii (…) sã se aibã în vedere numãrul de ture efectuat în perioada respectivã, având în vedere totodatã si suma totalã, stabilitã ca medie pe fiecare turã în parte – 1.200 RON”, se aratã în actul de acuzare depus la dosar. Pentru a realiza procesul de confiscare specialã, anchetatorii au propus sã se facã un calcul al numãrului de ture efectuat de fiecare dintre cei 47 de inculpati, conform adresei 625.777/25.03.2011, a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontierã, pentru perioada 1 noiembrie 2010-31 ianuarie 2011.

Culmea „corectitudinii”: sã te bati pentru un post în Albita, ca sã prinzi mai multe spãgi!

Anchetatorii DNA sustin cã reteaua politistilor spãgari din Vama Albita era foarte bine organizatã, iar sumele de bani care rezultau din mita primitã de la cei care tranzitau vama era colectatã de sefii de grupã. În dosarul cauzei se aratã cã „totalul banilor primiti ce se colectau pe o singurã turã varia în functie de ziua sãptãmânii, lunea si joia erau cele mai productive zile ale sãptãmânii, cu sume cuprinse între 1.000 si 2.000 de lei. Seful de turã era cel care se ocupa si cu împãrtirea ulterioarã a acestor sume de bani (…), iar politistii de frontierã ce se ocupau cu primirea mitei nemijlocit de la cetãteni primeau între 20 si 30 la sutã”. De la fiecare dintre persoanele retinute, în mod normal, se va recupera suma primitã drept mitã în perioada mentionatã. Adunând sumele pe care DNA sustine cã sunt imputabile celor 47 de inculpati din „lotul Albita”, ajungem la un total de peste 2,2 milioane lei (22 miliarde lei vechi), cu o medie lunarã a spãgilor de peste 700.000 lei. Conform tabelului întocmit de DNA, simplii agenti de politie încasau în jur de 200 de milioane de lei vechi pe lunã, din spãgile primite, ceea ce le permitea sã ducã un trai mai mult decât confortabil. Practic, se ajunsese în situatia ca agentii de politie sã se batã între ei, pentru a prinde cât mai multe ture în vamã, stiind cã, astfel, vor curge si spãgile în buzunarele proprii.

Comunicat DNA: „Mita era pretinsã pentru aplicarea stampilei de tranzit a frontierei”

„De multe ori, mita a fost pretinsã doar pentru simpla îndeplinire a atributiilor de serviciu, adicã aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat. Activitatea infractionalã în cadrul P.T.F. Albita este o activitate infractionalã repetitivã, îndelungatã ca derulare în timp, organizatã ierarhic, unde fiecare politist de frontierã îsi are rolul stabilit, îsi cunoaste si îsi asumã riscul si, de asemenea, îsi primeste recompensa în mãsura contributiei la comiterea faptei. De regulã, „tariful” este cunoscut de cei care oferã mitã – 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei. În cazul unor situatii speciale însã, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfã, ori de introducerea în tarã a unor cantitãti mai mari de produse, tariful creste direct proportional cu „riscul” la care se expune politistul de frontierã prin încãlcarea atributiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse si luate cu titlul de mitã ar varia între 10 – 100 euro, respectiv între 50 si 200 lei. Beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfãsurãrii activitãtilor infractionale de coruptie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare turã de serviciu, variazã între 100 lei – 1.000 lei, în functie de datele calendaristice (zile normale, zile de sãrbãtoare legalã sau religioasã), momentul zilei (turã de noapte sau turã de zi) si de abilitatea fiecãrui inculpat. Actele de coruptie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei întelegeri prealabile între toti participantii la activitãtile infractionale, existând chiar o „metodologie” stabilitã între acestia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mitã sau împãrtirea acestor sume, fiecare dintre cei implicati infractional asumându-si anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de sefii de turã si împãrtite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscutã si toleratã chiar de cãtre seful PTF Albita, Corban Viorel. Mai mult, acesta din urmã, folosindu-se de functia de conducere pe care o detinea, proteja activitatea infractionalã desfãsuratã de lucrãtorii de politie în PTF Albita, primind în schimbul acestei protectii diferite sume de bani cu titlu de mitã, de la subalternii din fiecare turã de serviciu” – comunicatul DNA Bucuresti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.