spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Articol în Chatham House: ​„Moldova, un stat capturat la hotarul Uniunii Europene, în care puterea e concentrată în mâinile unui singur individ – Plahotniuc”

- Advertisement -

După 25 de ani de independenţă, Moldova încă suferă din cauza corupţiei şi eşecului instituţional, scrie Institutul Regal pentru Afaceri Internationale, Chatham House, unul dintre cele mai importante cluburi de reflecţie în materie de afaceri internaţionale.

Încă în anul 2000, Banca Mondială a clasificat Moldova drept un stat capturat. Voturi cumpărate în Parlament, decizii judecătoreşti de vânzare, manevrarea incorectă a banilor publici şi finanţarea netransparentă a partidelor sunt practici frecvente care au scos în evidenţă vulnerabilitatea procesului de tranziţie a democraţiei în Moldova.

În pofida mai multor guverne care s-au declarat proeuropene începând cu 2009, Moldova rămâne a fi un stat în care interesele au supus instituţiile satului şi au paralizat luarea deciziilor independente. Lipsa controalelor privind abuzul de putere şi răspândirea pe larg a corupţiei în instituţiile de stat au făcut ca Acordul de Asociere semnat cu UE în 2014 să fie singurul mecanism politic răspunzător viabil care poate asigura supravegherea reformelor ce urmează să fie implementate de guvernul de coaliţie, autoproclamat proeuropean.

Captivitatea legislativă: Voci de vânzare

Un lucru pe care moldovenii nu l-au moştenit din trecutul lor sovietic a fost integritatea în procesul de luare a deciziilor. Vânzarea voturilor parlamentare este o practică frecventă în Moldova începând cu anii 1990, asta, în mare parte, din cauza salariilor proaste şi incapacitatea politicienilor de rang înalt de a gestiona în mod adecvat resursele statului. Cu toate acestea, mai recent, vânzarea votului a devenit atât de larg răspândit încât parlamentarii declară în mod deschis că sunt oferite sume importante de bani pentru voturile unor anumite decizii-cheie luate de către Parlament. În octombrie 2015, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost deposedat de imunitatea parlamentară atunci când membrii de coaliţie ai propriului guvern au fost cumpăraţi. Mai târziu, în acea lună, mai mulţi membri ai coaliţiei au dat vot de neîncredere împotriva propriului cabinet de miniştri.

sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2017/3/9/articol-in-chatham-house-moldova-un-stat-capturat-la-hotarul-uniunii-europene-in-care-puterea-e-concentrata-in-mainile-unui-singur-individ-plahotniuc/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.