Afirmația aparține plutonierului Alexandra Dănculea (27 ani), de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bacău. În cei şase ani de activitate, a desfăşurat multe misiuni în stradă, a derulat proiecte educaţionale şi umanitare, iar de acum se va ocupa de imaginea Jandarmeriei Bacău, fiind prima femeie purtător de cuvânt a acestei unităţi.
– De ce aţi ales Jandarmeria şi nu o altă carieră?
– M-am simţit atrasă de această uniformă şi mi-am spus: «eu de ce să nu pot?». M-am informat bine înainte, m-am pregătit temeinic şi am susţinut examenul pe care l-am şi promovat la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni. Pentru a deveni om de armă, înseamnă să respecţi regulamentele militare, să respecţi tot ce ai jurat pentru ţară, să ai o conduită socială şi profesională ireproşabilă. Toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru un jandarm.
– A fost greu?
– Pot să spun că acum, în momentul în care mă aflu, meseria pentru mine este un mod de viaţă. Nu pot să afirm însă că a fost uşor, dar nici greu, atâta timp cât colegialitatea, camaraderia, unitatea, echipa sunt nişte trăsături esenţiale de care un jandarm are nevoie ca să-şi poată desfăşura activitatea.
– De cât timp lucraţi?
– Lucrez de şase ani în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău, de când am terminat şcoala. Am lucrat o perioadă de zece luni la Detaşamentul Mobil, aici, în Bacău, ulterior m-am mutat la Tg. Ocna, de unde şi sunt de loc, şi am lucrat într-un mediu operativ-activ cu colegii mei de acolo şi cu colegii de la Poliţie, pentru că am desfăşurat şi patrule mixte.
– Aţi fost în stradă. A fost o misiune sau un caz care v-a marcat?
– Am avut parte chiar de foarte multe misiuni, pentru că viaţa de stradă îţi rezervă foarte multe. Eu mi-am dat silinţa şi ce am reuşit să fac a fost să fiu aproape de cetăţeni, să le fiu de ajutor atunci când a fost nevoie. Toate misiunile au un rol aparte. Am muncit foarte mult, am iniţiat multe proiecte în şcoli, iar în decembrie, pentru al treilea an, am desfăşurat Campania „Împreună pentru a dărui”, iniţiat de IJJ Bacău sub iniţiativa mea, pentru că eu l-am propus, şi a fost un proiect în care persoanele cu nevoi, persoane care nu au fost atât de norocoase precum noi, au avut posibilitatea şi ocazia de a primi o cantitate considerabilă de bunuri, alimente, din partea colegilor jandarmi şi a colaboratorilor noştri, pentru că am fost 17 parteneri în acest proiect.
sursa: http://www.desteptarea.ro/daca-lucram-in-echipa-toate-misiunile-se-desfasoara-mult-mai-usor/