BANI…Vasluienii trec prin cel mai greu post al anului, iar cumpãrãturile sapã adânc în buzunarele lor. Legumele procesate si cele care nu se deteriorezã rapid sunt cele mai ieftine, iar cele mai scumpe sunt legumele si fructele proaspete, din import. “Postesc de când sunt micã. Am crescut într-o familie foarte religioasã si mi-a prins bine. Înainte era mai usor pentru cã fiecare avea grãdina lui si aveai de unde. Acum totul se cumpãrã, iar preturile sunt destul de mari, abia ne descurcãm zi de zi. Dar trebuie sã respectãm traditia Crestinã si sã multumim lui Dumnezeu pentru ce avem”, povesteste Elena, 40 de ani. Mai exact, un vasluian de rând ar consuma în jur de 100 de lei, sãptãmânal, pe alimente de post. Postul Pastelui, cel mai lung si mai aspru din an, a început luni, 27 februarie, si dureazã 40 de zile, la care se adaugã Sãptãmâna Patimilor. În aceastã perioadã, credinciosii vor avea parte de numai douã dezlegãri la peste, în 25 martie, de Buna Vestire si în 9 aprilie, de Florii.
Asprimea Postului Pastelui nu îi opreste pe vasluieni sã respecte traditiile Crestine, nici mãcar pretul ridicat al produselor pe care ar trebui sã le consume în aceastã perioadã. Nutritionistii spun cã în aceastã perioadã trebuie sã mâncãm cât mai diversificat pentru a elimina nevoia corpului de proteine animale. Produsele recomandate de acestia sunt: fasolea, nãutul, mazãrea, lintea, verdeturile crude (spanacul, pãtrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde), legumele crucifere (broccoli, conopidã, varzã), nucile si semintele neprãjite, orezul integral (brun) sau basmati, ovãzul (sub formã de cereale în combinatie cu lapte de soia) si, bineînteles, fructele proaspete. Dintre toate acestea legumele procesate, cum ar fi mazãrea la conservã, si cele care nu necesitã procesare, sunt cele mai ieftine. Fasolea, spre exemplu, costã patru lei kilogramul, orezul, trei lei kilogramul, ceapa si cartofii, doi lei kilogramul, iar o conservã de mazãre poate ajunge si pânã la cinci lei. Legumele si fructele proaspete sunt cele mai scumpe. Un kilogram de rosii ajunge pânã la sase lei, unul de castraveti zece lei, o salatã sase lei, unul de vinete opt lei, ardeii si gogosarii sunt si ei zece lei kilogramul, la fel ca si ciupercile proaspete. Cele mai ieftine fructe sunt merele, la trei lei kilogramul, iar cele mai scumpe sunt piersicile, la nouã lei kilogramul. “Postesc de când sunt micã. Am crescut într-o familie foarte religioasã si mi-a prins bine. Înainte era mai usor pentru cã fiecare avea grãdina lui si aveai de unde. Acum totul se cumpãrã, iar preturile sunt destul de mari, abia ne descurcãm zi de zi. Dar trebuie sã respectãm traditia Crestinã si sã multumim lui Dumnezeu pentru ce avem. Nu prea avem posibilitãti sã cumpãrãm tot ce am vrea. Fructele sunt cele mai scumpe, dar ne descurcãm cu un kilogram de mere si compoturile ce le-am fãcut astã iarnã.”, povesteste Elena, 40 de ani. “Eu nu tin post, desi ai mei o fac. Nu pentru cã nu as vrea, ci pentru cã nu pot sta fãrã sã mãnânc carne sau lactate. Altfel plec din casã dupã ce am mâncat o omletã cu brânzã de vaci, nu as putea sã mãnânc doi morcovi si sã beau o canã de apã cum ar vrea maicã-mea” povesteste George, 22 de ani. (Andrei Manolachi)