MÃSURI…Norme reduse si salarii de 500 de lei, suspendarea tichetelor de masã, desfiintarea unor oficii si ghisee, acestea sunt câteva dintre mãsurile drastice pe cale sã fie luate împotriva salariatilor Companiei Nationale Posta Românã (CNPR), care vor avea consecinte devastatoare. Aceastã situatie este rezultatul faptului cã nu a fost aplicatã capitalizarea, desi banii necesari sunt prevãzuti în bugetul Ministerului Comunicatiilor, iar prin aceastã mãsurã s-ar fi anulat datoria împovãrãtoare, de peste 30 de milioane de euro (cu o ratã lunarã de 12 milioane lei), cu care compania s-a ales dupã ce a fost amendatã de Consiliul Concurentei si ANAF. Fãrã îndoialã, toate mãsurile care s-au luat în ultimii ani au fost în defavoarea oamenilor care muncesc cel mai mult si în folosul celor de la conducere. Salariatii sunt descurajati si au impresia cã se luptã cu morile de vânt, iar opinia generalã este cã se încearcã, prin orice mijloace, distrugerea Postei, ultimul bastion românesc. Ultima lor sperantã este capitalizarea, de aceea cer imperios factorilor de decizie sã actioneze în acest sens.
Salariul minim pe economie a crescut, s-au mãrit si salariile functionarilor publici, dar si ale altor categorii de bugetari. Existã însã o categorie nu doar ignoratã, ci persecutatã, oameni care, în viitorul apropiat, se vor trezi cu salariul înjumãtãtit. Este vorba despre agentii postali din mediul rural, dar nu numai, care vor râmâne cu jumãtate de normã sau cu ¾ din normã, dupã ce nu s-a aplicat capitalizarea. La nivelul judetului Vaslui, cel putin 60 de oameni sunt în aceastã situatie. Sunt luate în calcul si alte reglementãri care vor lovi angajatii, sustin surse din interior, cum ar fi anularea tichetelor de masã. Toate aceste mãsuri luate în defavoarea angajatilor sunt, asa cum am mentionat, consecinta necapitalizãrii, atât de solicitatã de cãtre angajati. În prezent CNPR are o datorie uriasã la statul român, pentru care plãteste lunar ratã de 12 milioane de lei. Potrivit reprezentantilor sindicatului, Consiliul Concurentei a dat o amendã, în 2010, de 103000000 lei si una, în 2015, de 33000000 lei, în total echivalentul a peste 30 milioane euro. Cu alte cuvinte, din cele 50 milioane de euro datorii ale Postei fatã de bugetul statului, 2/3 sunt amenzi date chiar de stat. „Desi anul trecut Compania Nationalã Posta Românã avea documentatia completã (toate avizele necesare, n.r.) pentru capitalizarea companiei si suma bugetatã pe 2017, promisiunile de la Ministerul Comunicatiilor cã, pânã la finele lunii noiembrie 2016, se va emite hotãrâre de Guvern pentru capitalizarea datoriilor Postei cãtre stat, nu s-au realizat. Din cauza necapitalizãrii, salariatii din Postã au de suferit”, a declarat Geta Turbatu, lider de sindicat al SLPR – filiala Vaslui.
Urmeazã demisii în masã
Desi în judetul Vaslui locurile de muncã sunt limitate, fiind la mare cãutare, cel mai probabil agentii din mediul rural, care muncesc în conditii foarte grele, îsi vor da demisia în masã, dupã ce li se vor înjumãtãti salariile. Situatia postasilor de la tarã, dar si a factorilor din orase, nu este usoarã deloc. Cei mai multi postasi s-au îmbolnãvit din cauza conditiilor grele de muncã, au hipertensiune arterialã, hernie de disc, de la gentile grele pe care le carã în spate, zi de zi, probleme grave la picioare. Multi postasi nici nu mai pot iesi la pensie de drept, la 65 de ani, din cauza problemelor grave de sãnãtate provocate de meseria lor. Având în vedere conditiile grele de muncã si salariile mizerabile, au existat, de-a lungul timpului, probleme pentru cã multe posturi din rural nu prezentau interes. Acum situatia se va înrãutãti, deoarece, agentii postali vor pleca în masã. Este imposibil sã îti hrãnesti familia cu 500 de lei si inuman sã ai pretentia ca un om sã parcurgã zilnic zeci de kilometri pe câtiva lei, asta în timp ce directorii companiei, aflati în fotolii confortabile, câstigã salarii exorbitante.