spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Procurorul bârlãdean, din vina cãruia a fost eliberat un violator, anchetat de CSM!

- Advertisement -

ANCHETÃ Cazul violatorului Viorel Halîngã, de 64 de ani, din Bârlad, care s-a sinucis dupã ce a fost eliberat din arest preventiv în urma unui viciu de procedurã, cauzat de neglijenta procurorului de caz, a ajuns pe masa CSM. Inspectia Judiciarã a CSM s-a sesizat din oficiu în acest caz, în urma demersurilor jurnalistice fãcute de cotidianul nostru. Solicitati sã rãspundã dacã s-a luat vreo mãsurã cu procurorul care a gresit, procurorul responsabil cu mass-media de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad (PJB) a precizat cã nu are competentã PJB sã verifice cine se face vinovat de încãlcarea procedurii penale, dar nici nu au sesizat institutiile abilitate în acest sens. Ca urmare, Inspectia judiciarã a CSM s-a autosesizat în urma solicitãrii trimse de cotidianul nostru.

Pe 8 februarie, judecãtorii Tribunalului Vaslui eliberau din arestul preventiv un bârlãdean, pe Viorel Halîngã, arestat preventiv pentru viol. Procurorii Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, prin solutia datã de judecãtorii vasluieni, au fost decãzuți din dreptul de a solicita prelungirea arestãrii preventive în cazul lui Viorel Halîngã, acuzat cã a sechestrat și violat timp de 11 zile o femeie cu afecțiuni psihice, pe Liliana Sîrghie, din Gãgesti. Judecãtorii au constatat cã procurorul bârlãdean care instrumenta acest caz nu a respectat termenul legal pentru formularea unei astfel de cereri, întârziere ce a permis eliberarea din arest a violatorului. Lãsat în libertate, violatorul s-a sinucis la trei zile dupã ce a ieșit din arest. Pentru cã a fost un viciu de procedurã pueril, care a dus la eliberarea violatorului urmatã de sinuciderea sa, am solicitat puncte de vedere atât la PJ Bârlad, cât si la Inspectia Judiciarã a CSM, ca sã vedem ce mãsuri se iau în cazul când, din vina unui procuror, se ajunge la situatii de acest gen.

Procurorii bârlãdeni: nu avem competente!

Reprezentanții Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad ne-au comunicat cã nu sunt abilitați sã verifice cine și de ce a întârziat înaintarea propunerii cu prelungirea arestãrii preventive. „La solicitarea dumneavoastrã privind eventualele verificãri vizând situația semnalatã, vã aducem la cunoștințã cã aceste aspecte exced competențelor legale și regulamentare stabilite în sarcina Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad”, se aratã în rãspunsul comunicat de cãtre procurorii bârlãdeni.

CSM: Vom efectua verificãri!

Procurorii din cadrul Inspecției Judiciare a CSM ne-au precizat cã vor efectua verificãri la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, sesizându-se în urma demersului nostru jurnalistic. „Inspectia Judiciarã s-a sesizat din oficiu ca urmare a aspectelor semnalate în solicitarea dumneavoastrã. Lucrarea a fost repartizatã Directiei de inspectie judiciarã pentru procurori, care urmeazã sã efectueze verificãri prealabile cu privire la aspectele semnalate, pentru a stabilii dacã existã indiciile sãvârsirii vreunei abateri disciplinare”, a precizat Alin-Bogdan Alexandru, purtãtorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

Vã reamintim cã, pe data de 8 februarie, a fost eliberat din arestul preventiv Viorel Halîngã, de 64 de ani, din Bârlad, cel care a fost acuzat de sechestrarea si violarea, timp de 11 zile, a Lilicãi Sârghie, de 46 de ani, din comuna Gãgesti, satul Giurcani. El a fost gãsit si retinut de politistii bârlãdeni în luna decembrie anul trecut, care l-au prezentat la PJB, iar procurorul de caz l-a prezentat instantei cu propunerea de arestare preventivã. A fost arestat preventiv, iar mandatul acestuia a fost propus pentru prelungirea cu încã 30 de zile, pe 30 ianuarie. Judecãtorii bârlãdeni au admis solicitarea, astfel cã Viorel Halîngã a fost dus în arest, mandatul acestuia expirând pe 4 februarie. Dar surprizã! Violatorul a fãcut apel, prin avocatii sãi, care au arãtat cã procurorul de caz de la PJ Bârlad, care a solicitat prelugirea mandatului de arestare preventivã pe 30 ianuarie, depãsise termenul constitutional de solicitare a prelungirii mandatului, termen fixat în codul de procedurã penalã la cinci zile înainte de data expirãrii mandatului de arestare preventivã! Termenul pânã la care putea fi depusã cererea de prelungire a mandatului de arestare preventivã în cazul lui Viorel Halîngã era 27 ianuarie, nu 30 ianuarie! Asa cã, judecãtorii vasluieni au decis eliberarea lui Halîngã din arest si punerea lui în libertate! Halîngã s-a sinucis a treia zi de la eliberare. Omul n-a putut suporta ideea cã fapta sa îl va bãga pentru ani buni la puscãrie si si-a pus capãt zilelor, tãindu-si gâtul cu cutitul. Astfel, dosarul în care era acuzat de viol si lipsire de libertate în mod ilegal se va clasa, Viorel Halîngã „spãlând” prin moartea sa imensa gresealã a procurorului de caz care a uitat sã numere zilele pânã la expirarea mandatului sãu de arestare preventivã si s-a trezit cã acuzatul este pus în libertate pentru viciu de procedurã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.