spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Aurul si argintul antic al României vã asteaptã la muzeul bârlãdean! (foto, video)

- Advertisement -

EXPOZITIE DEOSEBITÃ În perioada 5 martie – 25 aprilie, expozitia temporarã itinerantã „Aurul si argintul antic al României” va fi prezentatã la sediul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Organizatã de Muzeul National de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu 32 de muzee de profil din întreaga tarã, între care si institutia gazdã, expozitia reuneste peste 1000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istoricã deosebitã, descoperite de-a lungul ultimelor douã secole pe teritoriul României. Vernisajul expozitiei a avut loc ieri, la ora 11.00. Muzeul bârlãdean a contribuit atât cu piese din metal pretios, cât si cu artefacte de o valoare artisticã exceptionalã, realizate din lut sÂi cupru, reprezentative pentru spatiul si perioada cãreia îi apartin. Printre acestea se numãrã ”Diadema” de la Bunesti – Averesti (aur masiv), precum si descoperirile de la Bârlad (Valea Seacã), Epureni si Bogdãnesti.

Ieri, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a avut loc vernisajul expozitiei „Aurul si argintul antic al României”. Organizatã de Muzeul National de Istorie a României, în colaborare cu 32 de muzee de profil din întreaga tarã, expozitia reuneste peste 1.000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istoricã deosebitã, descoperite de-a lungul ultimelor douã secole pe teritoriul României. La evenimentul de deschidere au participat zeci de vizitatori, printre cei prezenti numãrându-se primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, viceprimarul Bârladului, Roxana Miron, consilieri locali ai CLM Bârlad, Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, prefectul judetului, Isabel Bogdan, deputatul Adrian Solomon si presedintele CJ, Dumitru Buzatu. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, a precizat cã în aceste zile, cât va sta expozitia valoroasã la Bârlad, muzeul va fi cel mai pãzit loc, de cãtre Politie, Jandarmerie si SRI. Paza interioarã este asiguratã de Politia Localã Bârlad. „Expozitia reprezintã o premierã pentru judetul Vaslui. Ar trebui ca vasluienii sã profite de aceastã oportunitate si sã vadã exponatele, unele de o valoare inestimabilã si care spun multe despre civilizatia poporului nostru. În ultimii 30 de ani nu am avut parte de o asemenea expozitie. Practic, la Bârlad se regãseste cea mai importantã parte a Tezaurului României, din care nu lipsesc brãtãrile dacice sau Closca cu puii de aur”, a spus prefectul Isabel Bogdan.

Muzeul “Vasile Pârvan” participã la acest amplu proiect expozitional cu obiecte din aur si argint, descoperite în urma cercetãrilor din asezarea si necropola de secol IV p. Chr. de la Bârlad-Valea Seacã, cel mai mare sit cercetat în Europa, apartinând culturii Suntana de Mures -Cerneahov. „Ne bucurãm cã am reusit sã aducem aceastã expozitie si la Bârlad. Colectia cuprinde 1.065 de piese confectionate din aur si argint. În cadrul expozitiei poate fi admirat si tezaurul de la Bunesti-Averesti, din zona noastrã, care include si diadema princiarã descoperitã în 1978, care este unicã în zona de sud-est a Europei. Între 1978 si 1992, în acea zonã au fost descoperite nu mai putin de 1.000 de piese din argint apartinând perioadei dacice din secolele IV-II î.e.n”, a declarat muzeograful Mircea Mamalaucã, directorul institutiei.

Expozitia este deschisã publicului între 5 martie si 23 aprilie, pretul unui bilet fiind de 6 lei/adult si 1,50 lei/copil. Coordonat de directorul general al Muzeului National de Istorie, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, si dr. Rodica Oantã-Marghitu, seful biroului Tezaur Istoric din cadrul institutiei muzeale, acest proiect expozitional a fost demarat în decembrie 2013. Pânã în prezent, expozitia a fost itineratã la Timisoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mures, Alba Iulia, Buzãu, Craiova, Iasi, Constanta, Piatra Neamt, Suceava.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.