Chiar dacã nu a votat pentru legea pensiilor speciale pentru fostii parlamentari, se pare cã ex-senatorul Dan Marian s-a gândit cã va beneficia de pe urma legii mult-hulite de PNL. Conform unor surse, fostul senator a depus cerere la Parlament, prin care solicitã acea pensie specialã, având trei mandate, douã de deputat si unul de senator. Nici nu este de mirare cã Marian se buluceste la pensia specialã, pentru cã afacerile cu pufuleti nu mai merg, firma este în faliment, a divortat de curând si s-a mutat la Iasi destul de sãrac (sã nu uitãm cã, asa cum spun sursele noastre, fostul parlamentar ar avea de întretinut o tânãrã, cu care locuieste deja în Iasi). Un numãr de 61 de fosti parlamentari din legislatura trecutã, care nu au mai prins încã un mandat, au depus deja cereri pentru pensii speciale, în situatia lui Marian fiind si fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea, care mai primeste în plus, fatã de pensia de profesor, încã 3.000 de lei pentru cele douã mandate de parlamentar.
Mai mult de 60 de fosti alesi ai neamului, fosti deputati si senatori care nu au mai prins locuri în Parlament în decembrie 2016, au depus deja cereri oficiale pentru a primi pensii speciale. Pensii care, atentie!, pornesc de la 1.550 de lei (pentru un mandat) si ajung pânã la maximum 4.600 de lei (pentru trei sau mai multe mandate efectuate). Vorbim de indemnizatii care se adaugã pensiilor normale pe care le primesc deja solicitantii, în cazul celor care au iesit la pensie. Perntru un singur mandat în Parlamentul României un ales va primi, pe lângã pensia de la stat, o indemnizatie de circa 1.500 de lei, pentru douã mandate pensia specialã va fi de 3.100 de lei – cazul fostului deputat Victor Cristea – iar pentru trei mandate aceasta va ajunge la 4.600 de lei. Ei bine, la aceastã ultimã categorie se înscrie si fostul senator Dan Marian, care a depus deja cerere pentru a primi pensia specialã, spun sursele noastre. Omul a divortat de sotie, la finele anului trecut, si s-a mutat în Iasi, unde are nevoie de bani, mai ales cã afacerile nu îi mai merg deloc. Noroc cu faptul cã are pensia specialã, care îi permite sã-si achite taxele la apartamentul din Iasi, pentru cã afacerile cu pufuleti sau cele din sectorul constructiilor – este de notorietate cã acesta controla diverse afaceri în constructii, prin interpusi – sunt pe chituci. Norocul sãu este cã, pânã acum, nu a primit o condamnare în dosarul de la DNA, deci poate primi indemnizatia în continuare. Conform legii, nu beneficiazã de indemnizatia pentru limitã de vârstã deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevãzutã la art. 289-291 din Legea Codului Penal. Fostii senatori si deputati care doresc sã beneficieze de aceastã indemnizatie trebuie sã depunã o cere la Secretariatul General al Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupã caz. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat în decembrie 2015 legea pentru completarea Statutului deputatilor si senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, dupã ce actul normativ a fost reexaminat de Parlament si trimis sefului statului în aceeasi formã. Presedintele nu a atacat legea la Curtea Constitutionalã, astfel cã proiectul a devenit lege, iar parlamentarii care si-au încheiat mandatul au putut sã beneficieze de pensie specialã începând cu luna iunie 2016.
Mai mult de zece fosti parlamentari primesc deja indemnizatia respectivã
Un numãr de 670 de fosti parlamentari – din care în jur de 10 sunt din Vaslui – iau în acest moment pensie specialã. Parlamentul României are, pentru 2017, un buget de peste 11 milioane de lei, pentru pensiile senatorilor si deputatilor care au fãcut cerere sã primeascã aceastã indemnizatie pentru limitã de vârstã. Cele mai multe cereri pentru indemnizatia specialã au venit de la deputatii care nu au mai reusit sã intre în Parlament. Astfel, de la sfârsitul legislaturii trecute, la sfârsitul lui 2016, pânã în data de 27 februarie, la Secretariatul general al Camerei Deputatilor au fost înregistrate 39 de cereri privind acordarea indemnizatiei pentru limita de vârstã, prevãzuta de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicatã, potrivit rãspunsului forului legislativ. Numãrul total de beneficiari ai indemnizatiei pentru limita de vârstã, pentru care s-au plãtit aceste drepturi în luna februarie, este de 469 de persoane.