DE CE TREBUIE SÃ PREFERI ACEASTÃ SCOALÃ PENTRU COPILUL TÃU Scoala Gimnazialã “Manolache Costache Epureanu” din Bârlad este una dintre cele mai prestigioase institutii de învãtãmânt preuniversitar din judet, recunoscutã prin mentinerea pozitiei fruntase între scolile gimnaziale bârlãdene prin prisma rezultatelor de exceptie ale elevilor si implicit a calitãtii actului educational. Întemeiatã în anul 1972, din necesitatea pregãtirii corespunzãtoare a populatiei scolare în crestere ca urmare a aparitiei unui nou cartier (zona Aleea Parc – Grãdina Publicã), dar si pentru a descongestiona multimea de clase de la Scolile 3, 8 si fostul Liceu nr. 3, scoala nr. 9 a devenit un punct de referintã în paleta scolilor bârlãdene. Cu o dotare de exceptie, trei laboratoare functionale (fizicã, chimie, biologie, informaticã), salã de sport, a fost creat cadrul optim pentru atingerea performantei scolare: cercuri tehnico-aplicative, echipe sportive, dansuri, ansamblu coral.
Scoala Gimnazialã “Manolache Costache Epureanu” din Bârlad si-a creat, de-a lungul anilor, frumoase traditii si s-a impus în peisajul spiritualitãtii bârlãdene prin personalitatea dascãlilor care au slujit-o si prin rezultatele elevilor care au absolvit-o. Certificatul de “Scoalã Europeanã” obtinut de Scoala Gimnazialã “M.C. Epureanu” în contextul sustinerii de cãtre Uniunea Europeanã a programelor din domeniul educatiei conferã recunoastere si prestigiu în cadrul comunitãtii educationale, în conditiile în care dezvoltarea calitãtii educatiei trebuie sã includã si o dimensiune europeanã. Corpul didactic cu norma de bazã în scoalã este compus din 15 cadre didactice la învãtãmântul primar si 19 cadre didactice la învãtãmântul gimnazial. Ca urmare a bunelor relatii pe care scoala le are cu reprezentantii autoritãtilor locale, ai comunitãtii de afaceri si cu pãrintii, scoala a fost sprijinitã în tot acest efort de fonduri asigurate de Consiliul Local Bârlad, I. S. J., precum si de alte societãti comerciale, asociatii nonguvernamentale sau Fundatia “Noi Orizonturi”, “ Bunã ziua, copii din România!”
Step by Step si After School
Scoala Gimnazialã “Manolache Costache Epureanu” Bârlad pune la dispozitia comunitãtii bârlãdene un spatiu adecvat studiului si educatiei de calitate. Implementarea celor douã programe educationale, Step by Step si After School, precum si înfiintarea unei clase cu program de englezã intensiv la clasa a V-a, aduc un plus în peisajul scolar, oferindu-le elevilor si pãrintilor posibilitatea unei mai bune colaborãri în vederea cresterii progresului scolar. Într-o clasã Step by Step întâlnim centrele: alfabetizare, matematicã si materiale manipulative, stiinte, arte, joc de rol, constructii si nisip si apã, însã cadrele didactice pot decide sã introducã, pe parcursul anului, noi centre care sã rãspundã nevoilor, preocupãrilor si intereselor elevilor. Optionalele care se desfãsoarã în scoalã cuprind o paletã largã de cunostinte, priceperi si deprinderi-competente: Educatie financiarã, Feeria cuvintelor, Misterele matematicii, Provocãrile matematicii, Lecturã si abilitãti de viatã, TIC, Itinerarii europene, Primii pasi în fotbal.
Rezultatele scolii
Când vorbim de rezultate de exceptie, începem cu ceea ce ne reprezintã la nivel national: eleva Clisu Cristina – cîstigãtoarea medaliei de argint la matematicã – prof.îndrumãtor Deliu Aurica, eleva Balaur Ioana care a obtinut premiul al III-lea la Olimpiada de limba si literatura româna – prof. Ungureanu Oana, premiul I la Concursul “Made for Europe” obtinut de elevii Oasenegre Radu si Costin Bianca – îndrumãtor prof. Cãrãbãt Niculina, elevul Toma Mârzac vicecampion mondial si Rares Mârzac campion mondial la kempo, echipa reprezentativã a scolii de rugby-tag este campioanã nationalã în anii 2010, 2012, 2013, 2015, 2016 – prof. Jora Bogdan, David Mãdãlina – campionã nationalã – tenis de masã – prof. Jora Bogdan, Buhus Alexandra – campionã nationalã – gimnasticã (sol), Prisecaru Anca – vicecampionã nationalã – gimnasticã (sol) – prof. Jora Bogdan, locul III la etapa nationalã de fotbal – prof. Oasenegre Viorel.
Evolutia societãtii românesti marcatã de o tranzitie prelungitã cãtre ceva care nu este clar nici mãcar politicienilor, bulversarea valorilor într-o societate instabilã, scãderea calitãtii vietii, lipsa unor modele de urmat ne-au determinat sã organizãm foarte atent parteneriatul scoalã-familie – în beneficiul copilului. Astfel, lectoratul cu pãrintii, vizita la domiciliul elevului, masa rotundã, discutiile individuale oferã si ele ocazii în care pãrintii pot afla, pot gãsi solutii potrivite la diferite probleme apãrute în relatia cu copilul. Pot fi consiliati de cãtre profesor, iar profesorul poate afla multe aspecte din viata copilului si a familiei sale, care îl pot ajuta sã înteleagã mai bine fiecare situatie în parte.
Un real parteneriat între Scoalã si familie nu este cel înscris pe o coalã de hârtie semnat de pãrinte si director, este relatia activã, de implicare si de o parte si de cealaltã, este bucuria si tristetea, este succesul si esecul, este zbaterea si rezultatul din care beneficiarul este COPILUL.
Vã asteptãm cu copilul la scoala noastrã, pentru a beneficia de tot ceea ce este mai bun ca el sã devinã un OM educat si învãtat!