spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Salarii mai mari cu 20% pentru 3.000 de bugetari vasluieni

- Advertisement -

Sã tot lucrezi la stat

La salariile pe februarie – care se dau la începutul lui martie – mii de bugetari din administratia publicã localã din judetul Vaslui vor gãsi cresteri substantiale pe fluturasii de salarii, cu 20% mai mult fatã de luna februarie. Cel mai slab salariu într-o primãrie comunalã din judetul Vaslui, conform informatiilor noastre, va ajunge undeva la 1.500 de lei, pentru un muncitor sau un asistent social, în timp ce secretarii de primãrii vor trece lejer de 3.000 de lei, sume nete. Primarii si viceprimarii rãmân la sumele actuale, adicã în jur de 2.500-3.000 de lei, pentru cei din mediul rural, si de 3.200-3.800 lei, cei de la primãriile orãsenesti si municipale. Multi angajati din administratia localã din Vaslui au salarii de 1.500-1.600 de lei, conform declaratiilor de avere, astfel cã vor ajunge la aproape 2.000 de lei. Altii au salarii peste medie, 3.700-4.000 de lei si se vor apropia de 5.000 de lei. Toti vor prim un plus de 20% la salariu de la 1 februarie. Consiliul Fiscal a calculat efortul bugetar pentru aceste majorãri: 910 milioane de lei pentru 2017, adicã 10% din valoarea tuturor majorãrilor salariale si a niselor fiscale aprobate de guvern în sedinta din 6 decembrie. Toti angajatii din primãrii, Consiliul Judetean sau unitãtile subordonate vor beneficia de majorãri, nu doar cei cu salarii mici. Astfel de majorãri riscã sã zdruncine întreaga economie si creazã mari discrepante între sistemul privat, unde patronii nu-si permit salarii foarte mari, si sistemul bugetar, unde angajatii vor primi salarii de aproape 1.000 de euro. În acest timp, primarii si viceprimarii înghit în sec, desi ar fi dorit ca majorarea salariilor cu 20% sã li se aplice si lor.

Este din ce în ce mai atractivã munca de bugetar, dupã ce Guvernul aplicã majorãri de salarii, aproape lunar. De al 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plãtit din fonduri publice din institutiile si autoritãtile publice ale administratiei publice locale vor fi majorate cu 20% fatã de nivelul stabilit pentru luna ianuarie 2017. Un functionar din Consiliul Judetean Vaslui care primeste acum un salariu de 3.000 de lei va încasa, la începutul lunii martie, un salariu mai mare cu 600 de lei. Si smecherii de la vârful CJ Vaslui – mai putin presedintele si cei doi vicepresedinti – vor avea salarii majorate cu 20%. Sunt în acest moment unii directori în Consiliul Judetean care ridicã în jur de 6.000 de lei, lunar, iar dupã majorãri acestia vor avea salarii mãrite cu 1.200 de lei. În aceste conditii, sã tot lucrezi la stat, în timp ce patronii de întreprinderi, mai mari sau mai mici, nu au nicio sansã sã tinã pasul cu aceste majorãri. Nu intrã sub incidenta acestor prevederi, personalul care ocupã functii de demnitate publicã alese din cadrul organelor autoritãtilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene etc.

„Vrem salarii pe criterii de performantã si în functie de numãrul de locuitori”

Primarii din judetul Vaslui cer si ei salarii mai mari, în conditiile în care multi functionari din institutii ajung cu salariile la salariile încasate acum de edili, în special în mediul rural. Presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui, spune cã la ultima sedintã ACoR s-a discutat despre cresterile de salarii si la primari, viceprimari sau sefi de Consilii Judetene. „Este normal sã se majoreze salariile si pentru primari sau viceprimari, având în vedere rãspunderea pe care o avem în comunitãtile noastre. Sã se dea salarii functie de numãrul de locuitori, vorbind de mediul rural, pentru cã una e sã ai o comunã de 2.000 de locuitori sau alta e sã ai 6.000 sau 9.000 de locuitori. Am avut aceastã discutie si la ultima sedintã a Asociatiei comunelor, alãturi de ministrul Muncii, care ne-a anuntat cã vom avea si noi, primarii, salarii mãrite dupã ce legea salarizãrii unitare va intra în vigoare, în iulie 2017. Ni s-a mai promis cã în noua lege a salarizãrii si primarii care acceseazã fonduri europene vor beneficia de majorãri cu pânã la 65% la salarii, asa cum primesc acum functionarii publici sau contabilii implicati în proiecte europene”, a explicat Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.