spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Mãrtisoarele, vedetele Târgului de Primãvarã din Vaslui

- Advertisement -

MESTESUGURI… Cea de-a noua editie a Târgului de Primãvarã le-a oferit vasluienilor ocazia de a alege mãrtisoarele potrivite pentru persoanele dragi. Confectionate din tesãturi sau fire simple de atã, lemn, metal sau chiar oase de peste, toate au stârnit admiratia celor care au reusit sã ajungã în acest sfârsit de sãptãmânã în Silver Mall. Târgul a reunit circa 30 de mesteri populari din Vaslui, care au acceptat sã-si expunã, de-a lungul celor trei zile de târg, micile opere de artã si, totodatã, sã împartã cu cei dornici de a cunoaste modul în care sunt realizate o parte din secretele mestesugului specific.

“A croseta, a împleti si a coase sunt munci migãloase. Necesitã atentie si bunã dispozitie”, ne explicã Elena, o pensionarã de la

Centrul Medico-Social pentru Persoanele de Vârsta a III-a “Sfântul Nicolae” Vaslui. Practicã acest tip de mestesug de foarte multi ani. De-a lungul timpului a învãtat sã diversifice modelele si sã realizeze lucrãri mai complexe. “De obicei, îmi place sã merg pe teme religioase si populare. Le fac din pasiune, pentru cã îmi place sã îmi umplu timpul cu lucruri care îmi plac. Desi stiu de foarte multi ani sã crosetez, doar de câtiva ani am început sã mã axez pe asta. Nu prea am avut timp, cã am avut copii si trebuia sã am grijã. Acum, dacã ei sunt mari si sunt plecati în strãinãtate, a trebuit sã îmi canalizez timpul spre ceva”, a mai precizat Elena.

Mãrtisoare din oase de peste

Prezentã la acest eveniment, Viorica Marcu, vasluianca ce reuseste sã transforme cu mãiestrie oasele de peste în tablouri spectaculoase, ne-a povestit cum a început pasiunea ei pentru acest mestesug. “Acum vreo patru ani de zile am fãcut o ciorbã de peste. La un moment dat, am vãzut cã dintr-o bucatã de peste s-a desprins un os. Mi s-a pãrut cã are o formã foarte interesantã, l-am modelat si mi-am dat seama cã dacã voi combina mai multe bucãti de oase, ar putea iesi o floare foarte frumoasã. Apoi am început sã analizez oasele de la diferiti pesti. Am observat cã, cu cât pestele este mai scump, cu atât oasele sunt mai frumoase. De obicei, cumpãr capete de peste, dar din când în când mai trebuie sã cumpãr si pestele întreg, pentru cã îmi trebuie coloana sau alte pãrti”, povesteste Viorica Marcu. În procesul de tratare al oaselor de peste, vasluianca are un ajutor de nãdejede: sora sa. “Mã ajutã foarte mult, pentru cã nu pot singurã le fac pe toate. Întâi de toate, punem osul sau oasele la fiert, apoi le spãlãm cu periuta, le punem la uscat, la tratat, la lãcuit cu un lac trasparent, iar apoi le unesc, le lipesc cu un adeziv special. Tot acest proces se lungeste pe mai multe zile. Nu mã inspir de nicãieri. Pur si simplu pun fundalul pe masã si las imaginatia sã se desfãsoare. Am trimis un filmulet si la “Românii au talent”, dar acolo trebuie sã prezinti un numãr în trei minute. Este imposibil sã faci un tablou atât de repede”, a precizat Viorica.

Spectacole în cadrul Târgului de Primãvarã

Târgul de Primãvarã a cuprins si în acest an câteva spectacole artistice. Sâmbãtã a fost searã de folclor, alãturi de grupurile “Mugurel” si “Hora Vasluiului”, precum si de solista de muzicã popularã Zinaida Bolboceanu. Duminicã a venit rândul copiilor sã aibã parte de un spectacol dedicat acestora. Micutii s-au distrat alãturi de magicianul Cristina Strecopitov, precum si de Crina Svoboda si bunicuta Julieta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.