spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Peste 400 de mii de hectare de teren agricol se aflã în judetul Vaslui

- Advertisement -

Jumãtate din terenurile agricole, la mâna a 500 de fermieri

RAPORT…Agricultura judetului Vaslui dispune de o suprafatã agricolã totalã de 400 de mii ha. Dintre acestea, 350 de mii ha sunt împãrtite între agricultorii din mediul privat, iar 44 de mii ha apartin statului. Directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului, Gigel Crudu, a oferit informatii despre activitãtile derulate de cãtre institutia pe care o reprezintã, pe parcursul ultimului an, în Sedinta Colegiului Prefectural al Judetului Vaslui, din data de 23 februarie. Acesta a precizat cã la nivelul judetului existã aproape 500 de agenti economici care exploateazã o suprafatã totalã de aproape 200.000 ha, cu precãdere terenuri arabile. În cursul anului 2016 s-au înregistrat 45 de operatori în sistemul de agriculturã ecologicã pe diferite domenii de activitate, cum ar fi: operatori în sectorul vegetal, în apiculturã, în florã spontanã, comert si export.

Fermierii vasluieni au la dispozitie o suprafatã de teren arabil de 401.330 ha, din care 357.340 ha sunt folosite de cei din sectorul privat si 43.990 ha sunt în folosinta statului. Din suprafata agricolã totalã, 73% este ocupatã cu teren arabil, 23% cu pãsuni si fânete, 3% cu vitã-de-vie si 1% cu livezi. La nivelul judetului Vaslui existã aproape 500 de agenti economici care exploateazã o suprafatã totalã de aproape 200 de mii de ha, în special terenuri arabile. Acestia exploateazã, de regulã, terenurile sub formã de arendã, sau utilizeazã în comun terenurile pe care le au în proprietate, asa cum este cazul societãtilor agricole, constituite conform Legii nr. 36/1991 privind societãtile agricole si alte forme de asociere în agriculturã.

Agricultura ecologicã, la modã si în Vaslui

Produsele BIO au luat cu asalt si piata româneascã, iar agricultorii vasluieni încearcã sã tinã pasul cu o piatã ce promite profituri considerabile, dar cu o exigentã mãritã la calitatea produselor. În sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fãrã utilizarea substantelor chimice, fãrã interventii genetice si în armonie cu natura si mediul înconjurãtor. În mod uzual, se numesc produse bio, organice sau ecologice acele produse certificate în acest sens de un organism de certificare. Pe parcursul anului 2016, s-au înregistrat 45 de operatori în sistemul de agriculturã ecologicã  pe diferite domenii de activitate, dupã cum urmeazã: 21 de operatori în sectorul vegetal cu o suprafatã de 997,72 ha; 18 operatori în apiculturã cu 3437 familii de albine; un operator în  florã spontanã; doi operatori în domeniul de procesare a produselor bio; doi operatori specializati în comertul produselor ecologice si un operator specializat în export. Pe parcursul anului s-au înregistrat cinci operatori care au adus modificãri la anexele depuse initial, aceste modificãri având ca obiect schimbarea formei de organizare, modificarea suprafetei, adãugare subcontractant. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.