MANUALE NOI…Ministerul Educatiei pune din ce în ce mai mult accent pe tehnologie. Dupã ce noul plan cadru a introdus ca materie obligatoriu informatica, o nouã idee, din acelasi registru, al tehnologiei, a fost lansatã de secretarul de stat, Liviu Pop, care a declarat, miercuri, cã elevii de clasa a V-a vor primi, în septembrie, atât manuale tipãrite, cât si în format digital, pe stick. În Comisia de manuale a Ministerului Educatiei s-a hotãrât achizitionarea unor manuale mai scumpe si de o calitate mai bunã. Apare însã aceeasi problemã ca si în cazul informaticii. Dacã scolile din mediul rural nu au dotãrile si laboratoarele necesare pentru noua disciplinã oblifatorie, multi elevi de la tarã nu au calculatoare nici acasã, astfel cã aceste stickuri vor fi inutile pentru foarte multi dintre copii.
Dacã manualele depãsite sau degradate au reprezentat de multe ori o problemã în scolile din România, factorii de decizie din Minister au aunutat cã lucrurile se vor schimba, cel putin la clasa a V-a. “Am pus accent pe calitate mai mult decât pe pret. Ne dorim manuale de calitate pentru clasa a V-a, iar elementul de noutate, dacã pânã acum, pentru manualele din ciclul primar exista pe suport electronic un CD, copiii de clasa a V-a vor primi un stick cu toate manualele care vor fi aprobate de cãtre comisia de evaluare, în asa fel încât sã aibã, pe suport electronic, toate manualele pentru clasa a V-a”, a declarat Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educatiei.
O idee nu tocmai bunã
Din pãcate, foarte multi copii din mediul rural nu au acasã un calculator, deci aceastã variantã nu este una care sã îi ajute în vreun fel. De asemenea, multe scoli nu au laboratoare dotate cu calculatoare, deci ei nu pot folosi stickul nici în unitatea de învãtãmânt. “Vorbim despre stick în conditiile în care avem o mare parte a populatiei din România neracordatã la curent electric sau la apã curentã. Propunerea ministerului este bunã pentru cei mai multi elevi, dar trebuie sã meargã ministerul si pe zona de dezvoltare a bazei materiale, de dezvolatare a laboratoarelor de TIC pentru cã avem ore de Tehnologia Inforrmatiei în planul cadru pentru gimnaziu, dar avem scoli care nu au laboratoare sau calculatoare”, a explicat, în presa centralã, Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta. În Comisia de manuale a ministerului s-a luat decizia de a se schimba si procedura pentru elaborarea si achizitia manualelor. Editurile vor avea la dispozitie trei luni pentru gândirea manualelor, în loc de sase câte erau pânã acum, iar pretul a crescut, astfel cã se asteaptã si la o crestere a calitãtii.