PRIM AJUTOR…Soferii vasluieni nu sunt experti medicali, dar în caz de nevoie, pot acorda primul ajutor. Totusi, putini acordã atentia cuvenitã trusei de prim ajutor. “Sunt de pãrere cã este complet necesarã. Poti salva o viatã fãrã sã îti dai seama. Si, bineînteles, cã e corect sã fii amendat dacã nu ai trusa în masina. Dar politistii ar trebui sã verifice si continutul ei”, spune Cosmin, 23 ani. De multe ori, unii nu considerã trusa de prim ajutor ca fiind obligatorie si nici cã ar trebui amedatã lipsa ei. “Având în vedere cã oamenii nu stiu sã o foloseascã, ce rost are amenda. Sau ce rost are sã o mai ai, în primul rând. Folositoare ar fi doar garoul, pansamentele si leucoplastul. Lumea cam stie ce face un garou, eventual si cum sã îl foloseasca”, spune Bogdan, 20 de ani. România, Croatia si Austria sunt singurele tãri din UE în care trusa medicalã este obligatorie în masinã. În alte tãri, aceasta este doar recomandatã. În România, aceleasi amenzi pentru lipsa trusei auto se aplicã si în cazul lipsei unui extinctor.
România este una dintre cele trei tãri din UE în care trusa medicalã încã mai este obligatorie în masini, iar soferii primesc amenzi dacã aceasta lipseste sau este expiratã. Chiar dacã o au în masinã, multi soferi nu cunosc cã trusa medicalã are termen de valabilitate, iar unii nu au desfãcut-o niciodatã si nu stiu nici mãcar ce se aflã în ea. “Nu am deschis niciodatã trusa, desi o am în masinã de ceva timp. Schimb o datã pe an ce e în ea si atât. Nu prea îi vãd rostul. De multe ori politistii nici nu te întreabã de trusã”, spune Romeo, 24 de ani. Un alt sofer sustine acelasi lucru. “Nici nu mai stiu dacã mai este obligatorie sau nu. Unii nu stiu sã o foloseascã, pentru cã multi nu au fost atenti la orele de prim ajutor ce se predau la legislatie”, spune Marius, 50 de ani. Bogdan, student la medicinã, nu considerã trusa de prim ajutor obligatorie, deoarece multi soferi o au de formã. “Având în vedere faptul cã sunt student la medicinã, stiu, cât de cât, sã folosesc trusa medicalã. Dar înainte de facultate habar nu aveam ce face fiecare chestie dinãuntru. Având în vedere cã oamenii nu stiu sã o foloseascã, ce rost are amenda? Sau ce rost are sã o mai ai, în primul rând? Folositor ar fi doar garoul, pansamentele si leucoplastul. Lumea cam stie ce face un garou, eventual si cum sã îl foloseascã”, explicã acesta. Conform medicilor de pe ambulante, componentele trusei medicale auto sunt destul de greu de folosit pentru o persoanã care nu a învãtat tehnici de prim ajutor. Spre exemplu, trusa medicalã auto contine douã pipe orofaringiene, care ajutã eventualele victime aflate în stare de inconstientã sã respire, si care sunt destul de greu de folosit.
Pentru unii soferi vasluieni, trusa de prim ajutor nu e un mister
Unii soferii vasluieni sustin cã stiu, cât de cât, sã foloseascã o trusã medicalã. “În caz de accident, stiu sã acord primul ajutor, dar cât despre trusa de prim ajutor, habar nu am ce contine exact. Cu pansamentul si celalalte mã descurc oricum, la nevoie”, spune Flavian, 22 de ani. “Eu stiu bine sã folosesc trusa de prim ajutor. Am avut si ocazia sã o folosesc cand m-am ars cu ulei încins sau când m-am tãiat, chestii minore. Pe lângã asta, fac si scoalã de soferi profesionisti, acolo se pune accent mai mare pe primul ajutor. O trusã medicalã nu contine cine stie ce, asa cã nu cred cã ar fi foarte greu de folosit. Contine ceva pentru respiratie atificialã, care ar fi mai greu de folosit. În rest, comprese sterile, un forfecel, o rolã de bandaj steril, leucoplast, apã oxigenatã, calmate si atele. Sunt de pãrere cã este complet necesarã. Poti salva o viatã fãrã sâ îti dai seama. Si bineînteles cã e corect sã fii amendat dacã nu ai trusa în masina. Dar politistii ar trebui sã verifice si continutul ei”, povesteste Cosmin, 23 de ani. De asemenea, un fapt la care soferii ar trebui sã fie atenti: în componenta trusei medicale auto, nu intrã mãnusile chirurgicale, iar acest lucru poate duce la rãspândirea unor boli, mai avertizeazã medicii. (Andrei Manolachi)