Grațierea intră în linie dreaptă! Senatorii juriști discută astăzi despre proiectul de lege care prevede scutirea de o parte a pedepselor pentru cei aflați după gratii.
Grațierea intră în linie dreaptă! Senatorii juriști discută astăzi despre proiectul de lege care prevede scutirea de o parte a pedepselor pentru cei aflați după gratii.
Deși Guvernul a susținut că este o măsură pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori, inițiativa a stîrnit controverse încă de la început.
Proietul Guvernului prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare până la 5 ani. Sunt scutiți de jumătate din pedeasă femeile însărcinate și cei care întrețin minori sub 14 ani. Una dintre condițiile pentru grațiere este achitarea prejudiciului în termen de un an
Comisia pentru constituționalitate a Senatului a acordat pe 13 februarie aviz favorabil cu majoritate de voturi proiectului de lege al Guvernului pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
De asemenea, Comisia a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Potrivit lui Florin Iordache, fostul ministru al Justiției, proiectul care include o serie de măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO prevede grațierea unor pedepse, „nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare”.
Comisia juridică a Senatului se va exprima prin raport asupra acestor proiecte de lege, după care plenul Senatului va dezbate și vota actele normative, în calitate de primă cameră sesizată.