Recentele iniţiative ale Guvrnului legate de modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă atât scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, cât şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT, a declarat președintele Klaus Iohannis, la bilanțul anual al DIICOT.
Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat, a afirmat Klaus Iohannis.
”Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. (…) De aceea, este foarte important ca DIICOT să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratică a statului şi pentru a interveni eficient.
Aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă. Mă bucur să constat că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei. Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească.
Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să combatem şi să destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să recuperăm prejudiciile create”, a precizat președintele.
Iohannis a subliniat că este ”mai mult decât necesară” o bună colaborare între Ministerul Public şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie.