CAMPANIE DSVSA Vaslui a declansat campania de recoltare probe sânge de la cabaline în vederea supravegherii Anemiei Infectioase la Ecvine si a campaniei de vaccinare anticarbunoasã la cabaline.
“În conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.35/ 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, precum si a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere si control în domeniul sigurantei alimentelor, DSVSA Vaslui, prin medicii veterinari concesionari de liberã practicã de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistentã, a declansat campania de recoltare probe sânge de la cabaline în vederea supravegherii Anemiei Infectioase la Ecvine si a campaniei de vaccinare anticarbunoasã la cabaline.
Actiunea se va desfãsura în perioada februarie – aprilie si vor fi supuse testãrii toate cabalinele cu vârsta mai mare de 6 luni. Conditia obligatorie pentru a putea fi supuse testului de recoltare sânge si vaccinare anticarbunoasã este ca animalele sã fie microcipate. Costul manoperei de recoltare a probelor de sânge, costul analizelor de laborator, vaccinul anticarbunos, cât si manopera de vaccinare, sunt suportate de la bugetul de stat. Data efectuãrii actiunilor va fi stabilitã si anuntatã proprietarilor de cabaline de cãtre fiecare medic veterinar de la la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistentã, proprietarii de animale fiind obligati sã se prezinte cu animalele la locul si data stabilitã de cãtre medicul veterinar. Refuzul de a se prezenta sau de a accepta efectuarea actiunilor se sanctioneazã conform legislatiei sanitare veterinare în vigoare.”, precizeazã echipa de comunicare a DSVSA Vaslui.
Vã prezentãm în continuare câteva date legate de Anemia Infectioasã Ecvinã:
– Anemia infectioasã ecvinã (AIE) este o boalã infectocontagioasã, viralã, ce afecteazã ecvinele având o lungã duratã evolutivã, uneori cu faze acute, dar cel mai adesea rãmâne inaparentã pe toatã durata vietii animalului. Boala se sfârseste prin moarte, iar la examenul necropsic se constatã starea anemicã, numeroase hemoragii si afectarea organelor interne (splinã, ficat, rinichi etc).
Perioada de incubatie variazã de la câteva zile la câteva luni.
• Forma supraacutã o fac mai ales animalele tinere din focarele noi de boalã. Se manifestã prin febrã (40-41oC), stare generalã gravã, decubit, uneori diaree hemoragicã. Durata bolii este de 2-3 zile.
• Forma acutã apare de obicei în focarele noi de boalã. Debuteazã prin febrã (39-40 oC) care se mentine în platou pânã la moarte sau la trecerea în forma cronicã (10-30 zile). Uneori febra înregistreazã perioade scurte de remisiune (1-4 zile).
Dupã aproximativ o sãptãmânã de la aparitia febrei se observã agravarea stãrii generale, urmatã de tulburãri cardiovasculare manifestate prin: puls accelerat (60-90/min.), slab, aritmic, soc cardiac, tahicardie de efort si edeme (în regiunea substernalã, abdominalã, membre posterioare etc.).
Se mai observã tulburãri respiratorii, digestive si ale aparatului urinar. Iepele gestante avorteazã adesea, iar mortalitatea ajunge la 80%.
• Forma subacutã este cea mai frecventã formã evolutivã. Febra este de tip recurent cu accese febrile de 2-7 zile si intervale de 3-15 zile, rar 20-30 zile. Simptomatologia este ca si la forma acutã, dar mai stearsã. Între accesele febrile, starea generalã se amelioreazã. Durata bolii este de 1-3 luni.
• Forma cronicã se întâlneste în focarele vechi de boalã. Febra este de tip intermitent, cu accese febrile (39-40 oC), de câteva ore pânã la 4-5 zile, despãrtite de intervale de remisiune de câteva luni.
Manifestãrile clinice sunt sterse. Se observã: dispnee, tahicardie, astenie, slãbire progresivã pânã la casexie. Durata bolii este de la câteva luni la cîtiva ani.
• Forma latentã se caracterizeazã doar prin pusee termice de foarte scurtã duratã (câteva ore), care de obicei trec neobservate, fãrã alte semne clinice.
Caii gãsiti infectati sunt evaluati si sacrificati, iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare. Se interzice comercializarea ecvinelor anemopozitive, singura lor destinatie fiind tãierea în abatoare (aprobate si nominalizate sanitar-veterinar) si cu documente de adeverire a proprietãtii si sãnãtãtii animalelor, emise de primãrii si medicii veterinari împuterniciti pentru localitatea respectivã.