DECIZIE…În urma discutiilor purtate între reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice (MENCS) si reprezentantii elevilor si ai pãrintilor, s-a stabilit structura anului scolar 2017-2018. S-a ajuns la o solutie de compromis, dupã ce fiecare tabãrã a venit cu propria idee. Varianta supusã de minister dezbaterii publice propunea ca scoala sã se termine pe 22 iunie, însã pãrtile implicate au fost împotriva, dorinta lor fiind ca vacanta sã înceapã de pe 1 iunie. În cele din urmã, s-a decis cã scoala va începe pe 11 septembrie si se va termina pe 15 iunie, iar vacanta de iarnã va avea 3 sãptãmâni.
La dezbaterea privind structura urmãtorului an scolar cel mai important subiect a fost data la care ar urma sã înceapã vacanta de varã. Ministerul a propus data de 22 de iunie. Reprezentantii elevilor si pãrintilor nu au fost de acord. Astfel, profesorii, elevii si pãrintii au cãzut de acord ca scoala sã înceapã pe 11 septembrie si sã se termine pe 15 iunie. O noutate ar fi si cã vacanta de iarnã va avea nu douã, ci 3 sãptãmâni, urmând ca elevii sã termine cursurile pe 23 decembrie si sã se întoarcã la scoala abia pe 15 ianuarie. Apoi, între 3 si 11 februarie vor avea vacanta intersemestrialã. Semestrul al doilea va începe pe 12 februarie, iar vacanta de Paste ar urma sã fie între 31 martie si 10 aprilie. Structura nu este pe placul agentiilor de turism, care ar fi preferat ca scoala sã nu înceapã pe 11 septembrie, ci mai târziu, iar pãrintii sã aibã un concediu prelungit în septembrie, când functioneazã programul „Litoralul pentru toti”. Unitãtile de învãtãmânt vor putea sã aleagã sãptãmâna dedicatã Scolii Altfel în luna noiembrie sau în aprilie. Varianta finalã va fi aprobatã prin ordin de ministru dupã 24 februarie, când se vor încheia consultãrile publice.
Cum si-au justificat elevii cererea
Reuniti în cadrul celei de-a XXII-a Adunãri Generale a Consiliului National al Elevilor, reprezentantii învãtãceilor din toatã tara au soliciat ca vacanta de varã sã înceapã pe 1 iunie, iar anul scolar pe 1 septembrie. Reprezentantii elevilor au propus aceastã modificare pentru a echivala numãrul de sãptãmâni ale semestrelor, astfel încât vacanta de iarnã sã fie extinsã cu o sãptãmânã. În cele din urmã, au reusit sã obtinã trei sãptãmâni de vacantã de iarnã. „Legat de restructurarea anului scolar viitor, trebuie sã întelegem cã educatia este o prioritate nationalã, iar actul educational nu trebuie sã tinã cont de interesele financiare invocate odatã cu propunerea de a avea vacanta de varã între 1 iunie si 1 septembrie. Mai mult de atât, ne aflãm la coada clasamentului mondial când vine vorba de vacante alocate elevilor, asadar ne dorim o sãptãmânã în plus la vacantã de iarnã, echivalând astfel cele douã semestre. Si dacã privim problema strict din interesul scolii, mãrirea vacantei de iarnã poate restrânge consumul mare de resurse alocate încãlzirii scolii, aspect esential în gestionarea eficientã a bugetului. Referitor la codul de eticã al profesorului, forma actualã este foarte bunã, însã ne temem cã va rãmâne doar pe hârtie si nu vom fi parte a asumãrii generalizate a principiilor si valorilor invocate de cãtre toti actorii implicati în educatie”, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Vlad Stefan.