Proprietarii de mașini care plătesc impozitele pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Legislaţia în vigoare impune proprietarilor de maşini înmatriculate sau înregistrate în România plata unui impozit anual, cu câteva excepţii, prevăzute expres în Codul fiscal.
Impozitul pe maşini este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului şi se achită în două tranşe lunare, prima fiind stabilită anul acesta pentru 31 martie. Totodată, proprietarii de autovehicule care vând o maşină pe parcursul acestui an trebuie să ştie că vor înceta să datoreze impozitul aferent abia de la anul.
Potrivit Codului fiscal, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat sau înregistrat în România datorează un impozit anual pentru acesta, cu excepţia cazurilor în care legea stipulează scutiri de la plata impozitului pentru unele persoane.
Practic, impozitul pe maşini se datorează pe perioadă cât acestea sunt înmatriculate sau înregistrate în ţara noastră, plata acestei taxe făcându-se la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.
În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului pe maşini, acesta se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din actul normativ citat.
sursa: https://www.realitatea.net/cat-te-costa-impozitul-pe-ma-ina-in-2017_2032296.html